Aktuellt 2015

Global Award i Schumpeters anda

2015-05-21


2015 års Global Award for Entrepreneurship Research tilldelades på onsdagen professor emeritus Sidney G. Winter, Wharton School, University of Pennsylvania. Winter mottog 100 000 euro och en statyett av Carl Milles för bland annat sina studier om hur teknologisk förändring inom företag påverkar förnyelse. I sin föreläsning förklarade han hur framsteg sker i form av en lång rad ändringar och förbättringar av produkter och processer, som steg för steg bygger på tidigare erfarenheter.

Sidney Winter exemplifierade den evolutionära ekonomin med utvecklingen av dagens smarta telefoner. Han skämtade om att vi kanske borde tacka Benjamin Franklin för dessa eftersom han var viktig för den moderna förståelsen av elektricitet. Och, sa Winter, det fanns andra efter honom som utvecklade kunskaperna om exempelvis elektromagnetism och GPS-system och så landade vi till slut i den teknik som finns i dagens smarta telefoner.

"Först nu nämner jag Steve Jobs, som enligt Schumpeter definitivt är den viktigaste entreprenören i berättelsen. Vad Apple gjort handlar om designfunktioner och produktutveckling. Vilket gjort att många konsumenter runt om i världen kan köpa dessa telefoner." Professor Winter fortsatte med att berätta om hur utvecklingen går vidare: "I dag har vi alla entreprenöriella app-utvecklare. De ger oss en mycket välsmakande glasyr på telefon-kakan som steg för steg bakats under århundradena."

 

 

Bild 3.jpg

Sidney Winter mottog Global Award for Entrepreneurship Research under trumpetfanfarer. För de senare svarade elever från Lilla akademin, en skola för blivande musiker med undervisning från förskola till gymnasiet.

 

Prisutdelningen gick av stapeln på Grand Hôtel i Stockholm. Sidney Winter inledde med sin prisföreläsning, därefter följde en paneldiskussion. I diskussionen deltog Maureen McKelvey, professor Göteborgs universitet, Göran Marklund, tf generaldirektör Vinnova, och Magnus Henrekson, IFN. Moderator var Pernilla Ström som avslutade diskussionen med frågan om vad deltagarna tagit med sig från professor Winters forskning och föreläsning.

  • Att framtiden är osäker men att människor [tack och lov] ändå blir entreprenörer, svarade Göran Marklund.
  • Att Sidney Winter är en bra förebild som forskare. Han skulle ha gått i pension men arbetar vidare. Han är alltid nyfiken och intresserad, menade Maureen McKelvey.
  • Att vi alltid ska bygga på våra styrkor, det gör entrprenörer, förklarade Magnus Henrekson och tillfogade att entreprenörskap tar tid. Ett framgångrikt företag byggs inte över en natt.

Vid prisseminariet medverkade dessutom  Johan Eklund, vd Entreprenörskapsforum och professor JIBS, Charlie Karlsson, professor JIBS och ordförande i priskommittén och Melker Schörling, ordförande MSAB.

 

Bild 2.jpg

Från vänster ses Göran Marklund, Maureen McKelvey och Magnus Henrekson under paneldiskussionen.

Lyssna till en intervju med Sidney Winter

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se