Aktuellt 2016

Gör ADHD att vi får fler entreprenörer?

2016-03-17


På onsdagen presenterade Johan Wiklund, Syracuse University, studien "ADHD, Impulsivity and Entrepreneurship" på IFN i Stockholm. "Johan Wiklund är en av världens mest framgångsrika forskare inom entreprenörskap", sa Niclas Berggren, IFN, när han introducerade Wiklund, som studerar om personer som fått diagnosen ADHD är mer eller mindre benägna att bli företagare.

I dag har 11 % av alla amerikanska ungdomar fått diagnosen ADHD. De har ofta problem med att hitta ett jobb som passar deras personlighet. I sin studie lanserar Wiklund tanken att personer med ADHD blir entreprenörer för att kunna utforma ett jobb som passar just honom eller henne. I sin studie tittar Wiklund på fyra separata dimensioner av impulsivitet – som ofta kan konstateras hos personer med ADHD.

Egenskaperna är:

  1. Upplevelsesökande; sensation seeking
  2. Brist på förberedelser; lack of premeditation                                                                              
  3. Brist på uthållighet; lack of perseverance
  4. Benägenhet att ge efter för ingivelser; urgency

Enligt studien är de tre första egenskaperna är positivt relaterade till viljan att bli företagare och till att faktiskt starta företag.

– ADHD påverkar alla fyra dimensionerna av impulsivitet, förklarar Johan Wiklund, och tilllägger att det inte finns någon direkt effekt av ADHD utan effekten är just indirekt och går via impulsivitetens olika dimensioner.

Passar entreprenörskap för personer med ADHD?
– Det är nog ett bättre alternativ än många andra. Men, säger Johan Wiklund, den som har ADHD är inte nödvändigtvis bättre företagare än andra.

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se