Aktuellt 2016

Flyg är bra för företagande!

2016-04-12


Sambandet mellan flyget och den ekonomiska aktiviteten är mycket starkt, förklarar Shon Ferguson, IFN, och Rikard Forslid, Stockholms universitet, i SNS-rapporten "Flyget och företagen" som presenterades på tisdagen. De visar att en kommun med hälften så långt avstånd till flygplats har 50 procent högre produktion. Studien visar dessutom att kunskapsintensiva branscher (exempelvis IT och finans) är allra mest beroende av flyget.

Ferguson och Forslid har studerat hur en kommuns handel med och utländska direktinvesteringar påverkas av antalet direktavgångar till ett land. De kommer fram till att när antalet direktförbindelser fördubblas så ökar tjänstehandeln med 20 %. På seminariet förklarade forskarna att de var förvånade över resultatet att just IT-branschen är extra känslig för tillgång till flyg. En förklaring till detta, sa de, är förekomsten av globala förädlingskedjor.

De har också tittat på hur företag runt om i landet påverkas av att ha direktflyg till Stockholm. Det visar sig att direktlinjer till Stockholm är viktiga för tillverkningsindustrin, som är den dominerande näringen i kommunerna utanför de tre storstadslänen.

 

2016-04-12 Panel SNS.jpgI panelen på seminariet ingick förutom rapportförfattarna: Mattias Goldman, Fores, och Marika Rankka, Stockholms Handelskammare.

 

– Flyget är särskilt betydelsefullt för handel med tjänster och för den humankapitalintensiva tjänstesektorn, förklarade Rikard Forslid.

– Vi använder Öresundsbron som ett naturligt experiment för att etablera kausala effekter av internationella direktlinjer, förklarade Rikard Forslid på seminariet. 

Han fortsatte:

– Vi finner positiva effekter.

På seminariet presenterade forskarna två policyslutsatser:

  • Väl fungerande flygförbindelser är viktiga om Sverige ska fortsätta att utvecklas som exportnation med hög teknologi och avancerade tjänster.

  • Subventioner av regionala flygplatser kan vara en verksam regionalpolitik. (cost-benefit analys måste göras från fall till fall).

Läs rapporten

Lyssna till en podd med Shon Ferguson om rapporten

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se