Aktuellt 2016

Medfinansiering av sjukpenning brutaliserar arbetsmarknaden

2016-06-09

Från vänster ses Magnus Henrekson, IFN, Lise Lidbäck, Neuroförbundet, och Mikael Klein, Handikappförbundet. Foto: Fredrik Andersson.

Magnus Henrekson deltog på torsdagen i ett seminarium som arrangerades av Centerpartiet i riksdagen. Ämnet var ”Så slår medfinansiering mot jobb och företag”. De handlade om regeringens plan att införa så kallat medfinansieringsansvar – att arbetsgivare ska betala 25 procent av sjukpenningen för långtidssjuka medarbetare. ”Om detta system införs kommer det att leda till en ytterligare brutalisering av arbetsmarknaden” förklarade Magnus Henrekson.

– Att agera försäkringsbolag för människor som blir långtidssjuka är en absolut kärnuppgift för en generell välfärdsstat som den svenska. Företagen har redan en betydande självrisk genom att de står för de första två veckornas sjukpenning.

Om detta system införs kommer det att leda till en ytterligare brutalisering av arbetsmarknaden. Det är lätt att föreställa sig arbetssökande som spontant skickar med kopior på den egna sjukjournalen när de söker jobb, allt för att försöka visa att risken att de blir sjuka är låg.

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se