Aktuellt 2016

Almedalen: samverkan mellan forskning och politik

2016-07-05

Andreas Bergh diskuterar invandring och tillit med Susanne Wallman Lundåsen, Mittuniversitetet och Ersta Sköndal högskola och Andreas Johansson Heinö, Timbro.

Under årets Almedalsvecka finns IFN-forskare på plats för att delta i seminarier och andra evenemang. En av dessa är Andreas Bergh som på måndagen bland annat deltog i ett seminarium som arrangerades av Fores, ”Ökad invandring – hur påverkas social tillit?”.  Lars Calmfors, Mårten Blix och Therese Nilsson deltog också i evenemang i början av veckan.

Andreas Bergh inledde Fores-seminariet med att redogöra för forskning om invandring och tillit. Han hänvisade till en dansk studie som visar att turkar i Danmark är mer tillitsfulla än deras landsmän som är kvar i Turkiet, men samtidigt är de mindre tillitsfulla än danskar i gemen. Samma förhållande gäller för pakistanier och bosnier.

– I Sverige vet vi att i områden med många nyanlända så är människor mindre tillitsfulla. Men vi vet inte om det är enbart invandring som bidrar till detta. Det kan även vara en fråga om utbildning etc., sa Bergh.

Han förklarade att vi människor tenderar att ha negativ grundinställning och nu oroar vi oss för att tilliten i samhället ska förvinna:

– Människor inser att tilliten är värdefull och deras oro att den ska försvinna är berättigad. Men vi måste vara försiktiga så att det inte blir en självuppfyllande profetia, sa Bergh som på tal om korruption i Sverige förklarade att det är ”förödande för tilliten att vare sig marknadskrafter eller likabehandling fungerar på bostadsmarknad och arbetsmarknad. Det krävs ofta kontakter för att få jobb och bostad”.

 

Lars Calmfors2.jpg

Lars Calmfors i Almedalen.

 

Lars Calmfors deltog på måndagen i Centerpartiets ekonomiska seminarium. Vilket bland annat refererades av TT.  Han ingick även i panelen på ett som arrangerades av Plåt- och Ventföretagen. Rubriken var ”Leder lägre ingångslöner till ökad sysselsättning?”

Här liksom på Centerns möte förklarade Calmfors:

– Det är svårt att säga om andra löner kommer att pressas ner (ifall lägre ingångslöner för enkla jobb skulle införas), men alternativet till reglerade lägre ingångslöner är en växande svart marknad. Och det vill ingen ha.

Calmfors påpekade att en reglerad övergång ”borde ligga i fackets intresse”.  


Mårten Blix.jpgMårten Blix, i mitten, diskuterade digitalisering i en panel med Daniel Forslund (L), innovationslandstingsråd i Stockholm och Sara Öhrvall, senior rådgivare MindMill Network.

 

Mårten Blix deltog på måndagen i två olika seminarier om digitalisering. Ett arrangerat av Länsförsäkringar och ett av tidningen Dagens Medicin. Under det senare, med titeln ”Här skapas värdet av digital teknik i den svenska vården” handlade det om hur vården ska kunna dra rätt nytta av en digitalisering och automatisering. En rapport av managementföretaget McKinsey presenterades.

– Vi har haft en 30 års period med kraftig standardhöjning vad gäller omsorg, sa Blix och undrade hur vi ska klara av detta för framtiden.

– Det är en bra utgångpunkt att titta på olika vägar och olika sätt att spara. Men digitaliseringen bör inte bara vara frågan om besparingar utan även standardhöjning.

Mårten Blix sa att ett hinder för att vården ska vinna på digitaliseringen ”är man inte skalar upp lösningar”. Att göra det lokalt och bara i enskilda projekt är ofta kostnadsdrivande. Han fick medhåll av bland andra Sara Öhrvall, senior rådgivare, MindMill Network ,som ingick i panelen och som sa att digitalisering kräver centralisering och samarbete.

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se