Aktuellt 2016

Nej till centralisering i EU

2016-08-26

Från vänster ses moderator Pehr Wissén, Handelshögskolan i Stockholm, Karolina Ekholm, statsekreterare hos finansminister Magdalena Andersson, professor Lars Calmfors, IFN, och professor Jean Pisani-Ferry.

Vad som händer efter Brexit var temat på ett seminarium som arrangerades av SNS på fredagen. Inledde gjorde den välkände ekonomen Jean Pisani-Ferry, en stark röst i den europeiska integrationen och utvecklingen av den europeiska monetära unionen. Lars Calmfors, IFN, var en av kommentatorerna. Han framhöll att en gemensam finanspolitik inte alls ligger i linje med det motstånd som vi ser i dagens Europa. Även Jean Pisani-Ferry förklarade att centralisering inom EU inte är rätt väg att gå. På seminariet medverkade även statssekreterare Karolina Ekholm.

Lars Calmfors kommenterade bland annat de rekommendationer om en finanspolitisk union för euroländerna som Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, tillsammans med fyra andra makthavaren inom EU, publicerade i en rapport 2015. Calmfors framhöll att en gemensam finanspolitik inte alls går i linje med det motstånd som vi ser i dagens Europa. EU-kritiska partier växer i storlek och fler medborgare vill föra makt tillbaka till nationella beslutsfattare. I stället för att försöka nå mer finanspolitisk integration, så borde fokus vara på att stärka nationella finanspolitiska ramverk, sade Calmfors.

Det andra området som Lars Calmfors kommenterade på SNS-seminariet var Brexits inverkan på EU. Han tror att EU klarar sig utan Storbritannien, men att problem uppstår ifall fler länder väljer att lämna unionen. Calmfors påpekade att en strategi för EU:s överlevnad är att försöka anpassa sig till den politiska verkligheten, även om lösningarna i grunden inte är önskvärda. Han sig frågan om det exempelvis finns behov av att införa tillfälliga begränsningar i den fria rörligheten för arbetskraft till vissa länder tills länderna själva är redo, för att hålla ihop unionen på lång sikt.

– Unga människor är mer positiva till migration än äldre så det finns hopp för framtiden, men unionen måste överleva tills dess, sa Lars Calmfors.

Text och foto: Charlotta Olofsson

Följ seminariet

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se