Aktuellt 2016

IFN-forskare: Flera fel i välfärdsrapporten

2016-09-06


Magnus Henrekson och Henrik Jordahl, IFN, skriver på DI Debatt om förslaget att begränsa vinsten till 8 procent av investerat kapital i välfärdssektorn. De finner flera fel med Joachim Landströms utredning i frågan och förklarar att "ett rimligare uppdrag vore att undersöka om en vinstreglering över huvud taget behövs i välfärdssektorn (och om den är förenlig med svensk grundlag och den EU-lagstiftning Sverige lyder under)."

Henrekson och Jordahl skriver att Landström har direkt fel att välfärdssektorn behöver en vinstreglering eftersom företagen inte sätter sina egna priser. "Kommuner och landsting kan redan sänka företagens vinster genom att sänka priserna. Inom LOV-system är priserna fasta, men sätts efter kommunernas egna kostnader för att producera samma tjänst. Problemet är då inte att det finns företag som gör vinst, utan att kommunerna har högre kostnader, det vill säga är mindre effektiva, än de privata företagen."

Läs mer

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se