Aktuellt 2017

De har provat på att forska

2017-08-15


Jag har jobbat i olika företag tidigare men gillar det här bättre, säger Rachael Ahn om sitt sommarjobb som forskningsassistent på IFN. "Arbetet här har varit utmanande men inte stressigt. I företag är det precis tvärtom." Joel Gunnarsson håller med. Han ansökte om sommarjobbet på IFN för att ta reda på hur det är att arbeta som forskare. Och nu när sommaren är över konstaterar han att han ”nog vill bli forskare".

Både Joel och Rachael har ett år kvar till en magisterexamen i nationalekonomi. Rachael på  Handelshögskolan i Stockholm och Joel på Stockholms universitet.

Varför valde de just nationalekonomi?

Det är ett brett ämne vilket innebär att du alltid kan hitta något som intresserar dig, säger Joel.

Han förklarar att han gillar blandningen av kvantitativ och kvalitativ analys samt att nationalekonomi är en tydlig disciplin. Rachael säger att hon till att börja med var intresserad av matematik men att ämnet "verkade oanvändbart”.

Nationalekonomi är mycket mer användbar i vardagen. Jag har lärt mig hur samhällsekonomin fungerar och hur man löser problem.

Är det något i arbetet på IFN som överraskat?
– Jag har lärt mig att forskningen, från idé till publicerad uppsats, tar mer tid än jag föreställt mig, svarar Rachael.

Joel säger att processen är "mer komplicerad och innebär mer arbete" än han var medveten om. Men båda säger flera gånger under intervjun att atmosfären på IFN var lugn och vänlig, vilket de uppskattat.

Vad vill de jobba med i framtiden?

"I akademien som forskare" svarar Joel Gunnarsson.
"Som ekonom på Google i Silicon Valley" säger Rachael Ahn

Text: Elisabeth Precht

 

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se