Aktuellt 2017

Lars Calmfors i debatt med Ylva Johansson

2017-09-08

Från vänster ses Martin Ådahl, Ylva Johansson, Lars Calmfors, Anders Forslund och Mikael Sjöberg.

Lars Calmfors, IFN och ordförande i Arbetsmarknadsekonomiska rådet, deltog på fredagen i ett seminarium tillsammans med Ylva Johansson (S), arbetsmarknadsminister, Mikael Sjöberg, generaldirektör, Arbetsförmedlingen, Anders Forslund, professor IFAU, och Martin Ådahl, chefsekonom, Centerpartiet. Calmfors inledde seminariet med en genomgång av dagsläget. Han förklarade bland annat att Australien har en helt privatiserad arbetsförmedling, "vilket tycks ha bidragit till att arbetslösheten kunnat hållas nere" men tilla att det inte finns en enskild reform som löser problemet med arbetslöshet..

Lars Calmfors, som är vetenskaplig rådgivare till tankesmedjan Fores, förklarade att "anställningsstöd visat sig vara det enda effektiva sätter att få människor i arbete, även utrikesfödda".

Ylva Johansson å sin sida presenterade  regeringens förslag att förenkla och slå samma alla olika former av anställningsbidrag. Hon sa att som minister har hon blivit varse att "det är svårare än jag trodde att förenkla" stödet till arbetsmarknaden.

Tankesmedjan Fores arrangerade seminariet.

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se