Aktuellt 2017

Gruppens storlek eller egenskaper som avgör om invandrare blir företagare?

2017-12-27

Özge Öner, IFN

Martin Andersson (affilierad till IFN), Johan P Larsson och Özge Öner (IFN) har studerat hur egenföretagande bland invandrare från Mellanöstern påverkas av den etniska enklaven där man bor. Forskarna har funnit en stark trend att människor blir entreprenörer om många medlemmar av den lokala diasporan är företagare. Invandrarna tycks påverkas betydligt mindre av människor från andra etniska grupper. Det verkar dessutom som att det inte i första hand är gruppens storlek utan sammansättning/kvalitet inom den etniska gruppen på en viss ort som påverkar viljan att bli entreprenör.

Resultaten, skriver forskarna, ger visst stöd för en politik som inriktas på nätverkssamverkan bland framgångsrika och potentiellt framgångsrika invandrare inom en etnisk enklav. Politikerna bör helt enkelt överväga åtgärder så att framgångsrika företagare blir förebilder för andra inom en etnisk grupp.

Läs working paper nr 1195

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se