Aktuellt 2018

Friskolor debatterades i Almedalen

2018-07-03

Henrik Jordahl, IFN, presenterade forskning om privatskolor på ett seminarium som arrangerades av Almega Tjänsteföretagen.

Forskare från IFN bjuds in till paneler och samtal hos externa organisationer som arrangerar seminarier i Almedalen. Under politikerveckans tredje dag deltog bland andra Henrik Jordahl i ett seminarium om skolan. Ämnet var "Obligatoriska skolval – så kan vi få alla föräldrar att välja skola". Panelen diskuterade huruvida skolval ska vara ett val eller obligatoriskt för alla elever och föräldrar. Seminariet arrangerades av Almega Tjänsteföretagen. Läs debattinlägg av Henrik Jordahl och Gabriel Heller Sahlgren.

IFN-forskare deltog under tisdagen i en rad debatter och samtal på de många scener som under veckan finns i Almedalen. Bland andra:

IMG_6501.JPG
"Så stor är sjuknotan i din kommun – samhällsförlusten för sjukskrivningar" var titeln på ett seminarium där Henrik Jordahl, IFN, presenterade forskning och ingick i panelen. Arrangör var Skandia som konstaterat att "sjukskrivningar är ett stort problem i Sverige. Samhällsförlusterna av sjukskrivningarna är också stora. Kostnaden för uteblivet arbete pga sjukskrivningar uppgick till hela 57 miljarder kronor på ett år".

 

IMG_6519.JPG"Basinkomst – en revolutionär reform eller ett billigt sätt att ta hand om fattigdom?" var titeln på scensamtal som arrangerades av Syretidningarna där Andreas Bergh, IFN och Lunds universitet, deltog. I samtalet deltog även Hannah Lemonie, krönikör i Syre, och Annika Lillemets, riksdagsledamot Miljöpartiet.

 

IMG_6570.JPGLars Calmfors, IFN, deltog i ett seminarium med titeln "Är en ojämställd arbetsmarknad ett vad som kan hot mot välfärden". Det handlade mycket om kompetensutveckling och vad som kan göras för att fler sjuksköterskor ska utbildas och sedan vilja stanna kvar i yrket. Övriga paneldeltagare var Sineva Ribeiro, Vårdförbundet, Tobias Baudin, Kommunal, Agneta Jöhnk, SKL, Sara Heyman, journalist, och Maria Rosendahl, Teknikföretagen.

 

IMG_6584.JPGJohanna Rickne, Stockholms universitet och affilierad till IFN, samtalade i Almedalsbibliotektet om "Genus och politik – högt pris för kvinnor att göra politisk karriär". Arrangör var Uppsala universitet.

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se