Aktuellt 2018

"Har fått en god inblick i vad en forskare gör"

2018-08-10


Databearbetning är en stor och central del av en forskares vardag. Det har Helena Hernnäs och Viking Waldén lärt sig under sommaren när de arbetat som forskningsassistenter på IFN. Båda är nöjda med tiden på IFN. De talar om att stämningen är öppen och välkomnande och att de fått en god inblick i vad det innebär att vara forskare.

Helena Hernnäs som är uppväxt i Stockholm bor numera i Paris och har ett år kvar till masterexamen i nationalekonomi vid Paris School of Economics. Hon hörde talas om sommarjobbet på IFN genom sin systers kompis som tidigare arbetat som forskningsassistent på IFN. Viking Waldén, som vuxit upp i Sandviken, påbörjar i höst doktorandutbildning i nationalekonomi på Handelshögskolan i Stockholm.  Även han hörde om sommarjobbet på IFN från tidigare assistenter.

Hur tycker de att sommaren på IFN varit?

– IFN är en trevlig och öppen arbetsplats. Jag har känt mig välkommen, säger Helena.

Hon funderar på en forskarkarriär och förklarar att sommarjobbet varit ett bra sätt att få prova på vad forskning innebär. Hon har bland annat blivit varse att mycket av forskaren tid går åt till databehandling. Ett jobb som är centralt för forskningen men som sällan syns.

– Det har varit väldigt roligt. Forskarna har verkligen varit villiga att dela med sig av vad de gör, förklarar Viking som uppskattat att forskare tagit sig tid att dricka kaffe och äta lunch med honom för att berätta om sitt arbete.

Viking säger att han lärt sig en hel del om forskning på akademiska seminarier som han kunnat vara med på under tiden på IFN. Under sommaren har han dessutom fått stor respekt för arbetet med omfattande datamängder och han har insett vilket ”enormt arbete det är”.

– Många tror nog att forskare mest sitter och tänker men det handlar till stor del om hårt arbete som måste göras.  Det räcker nog inte ens för den som är ett snille att bara sitta på kammaren och fundera, förmodar Viking.

Vad kan Helena och Viking tänka sig att forska om i framtiden?

– Policyutvärdering, svarar Helena som säger att hon vill arbeta med detta oberoende av om hon senare lägger en doktorsgrad till sin utbildning eller ej.

Helena förklarar att hon insåg värdet av och hur viktigt det är med policyutvärderingar när hon praktiserade på den svenska OECD-delegationen i Paris.

Vikings bana är utstakad under de närmaste åren, i och med att han i höst börjar doktorandutbildning på Handelshögskolan i Stockholm. Han säger att han gärna vill fortsätta studera hur tävling påverkar risktagande – vilket var ämnet för hans masteruppsats. Och hur det än blir med ämnesvalet så är det empirisk forskning som lockar honom.

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se