Aktuellt 2018

Mördande konkurrens om vetenskaplig publicering

2018-11-06


Det är helt annorlunda i dag mot när jag började min karriär, sa Magnus Henrekson, professor och vd för IFN, när han på måndagen höll ett Brown bag-seminarium. Han syftade på att antalet som doktorerar i nationalekonomi ökat mångfalt och att många unga forskare koncentrerar sitt arbete på att få artiklar publicerade i någon av de fem mest välansedda akademiska tidskrifterna, de så kallade topp-fem. Han varnade unga nationalekonomer för att satsa allt på sådan publicering eftersom chanserna är oerhört små.

2018-11-06 Brown Bag M Henrekson.jpg
Brown bag-seminarium innebär att forskning presenteras på ett tidigt stadium. Detta är mer informella möten som hålls vid lunchtid. Namnet kommer av att deltagare brukar ta med sin egen lunch, ofta i en brun papperspåse (USA).

 

De fem topptidskrifterna är: American Economic Review, Econometrica, Journal of Political Economy, Quarterly Journal of Economics och Review of Economic Studies. Några fakta om publicering i dessa:

  • Av de artiklar som sänds in accepterades 10 % i början av 90-talet. Idag är motsvarande siffra knappt 4 %.
  • Antalet nationalekonomer världen runt (registrerade i RePEc) är i dag 68 000. Fler än 1 000 disputerar årligen i USA och kanske så många som 2 000 i Europa.
  • En trend i topp-fem-tidskrifterna är att antalet författare till varje artikel blivit fler.
  • Nästan 40 % av de som är verksamma utanför USA och får artiklar publicerade i topp-fem utan att skriva med någon som redan publicerat i topp-fem har doktorerat i USA.
  • År 2017 var det endast fem personer som doktorerat utanför USA och som inte skrev tillsammans med någon som redan var publicerad i en topp-fem-tidskrift, som inom fem år efter sin disputation lyckades publicera i topp-fem.

 

En av de frågor som oroar och som Magnus Henrekson lyfte fram under sitt Brown bag-seminarium är om de utomordentligt små chanserna att bli publicerad i någon av topp-tidskrifterna kan avskräcka och leda till att unga talangfulla forskare lämnar akademin. 

Läs uppsatsen

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se