Aktuellt 2018

Spiltans grundare besökte IFN

2018-11-14


Per Håkan Börjesson, grundare, vd och huvudägare i investmentbolaget Spiltan, besökte på måndagen IFN. Han gjorde det inom ramen för IFN:s serie med näringslivskontakter. Börjesson berättade hur allt började med familjeföretaget Börjessons Bil och en koncern där bl.a. Spiltans i dag ingår. Per Håkan Börjesson har skrivit böcker om Warren Buffetts strategier för att bygga upp sin förmögenhet. Han har även kallats för Sveriges svar på Buffett med tanke på att han vurmar för exempelvis långsiktiga investeringar. På IFN berättade Börjesson om sina investeringsstrategier och filosofin bakom Börjessons Bil och Spiltans uppbyggnad. Och forskarna hade många frågor.

2018-11-13 Per Håkan Börjesson2.jpg
Per Håkan Börjesson delade med sig av flera sina böcker till forskarna på IFN, bland annat Warren Buffett världens rikaste man (Aktiespararnas kunskap 2017). Intresset var stort.

 

Börjessons har hela tiden varit ett familjeföretag och Per Håkan Börjesson är övertygad om att detta varit en fördel bland annat för de anställda.

– Jag gissar att familjeföretag är mer måna om sina anställda, sa han.

I dag är den fjärde generationen Börjesson på väg in i företaget.

Långsiktighet är en av Börjessons och Spiltans kännetecken. Och att man investerar i onoterade bolag. Vad gäller investeringar så menade han att man aldrig ska låna pengar för att köpa aktier och "att de flesta säljer aktier för tidigt". På en fråga om den viktigaste anledningen till att Spiltan investerar i ett bolag svarade han att "entreprenören är viktigast".

Lyssna på en intervju med Per Håkan Börjesson gjord av Avanza

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se