Aktuellt 2019

Gästforskare: “På IFN kan jag fokusera på min forskning”

2019-03-25


Att vara gästforskare på IFN är ett sätt att utbyta idéer och att samarbeta forskare och forskningsprojekt emellan. Under ett år besöker ett stort antal gästforskare institutet. Ludek Kouba är gästforskare på IFN under våren och sommaren 2019. Han är docent vid Nationalekonomiska institutionen på Mendel University i Brno i Tjeckien. Han är också verksam på deltid vid Ekonomihögskolan i Prag.

Ludek Koubas huvudsakliga forskningsintresse är institutionernas politiska ekonomi. Han har bland annat forskat om samspelet mellan informella institutioner och politisk styrning när attityder till välfärdsstaten formas. I dag studerar han även effekten av informella institutioner och
crowdfunding. Med tanke på detta engagemang så passar IFN med forskningsprogrammet Institutionernas ekonomi, ”som hand i handske”.

Som forskare vid Mendel University erbjöds Kouba möjligheten att under sex månader forska utomlands. IFN var hans förstahandsval.

– IFN är en lugn och vänlig arbetsplats. Jag tycker att det är en stimulerande miljö där jag kan fokusera på min forskning, säger Kouba efter att ha varit någon månad i Stockholm.

Han ser fram emot att under sin vistelse i Sverige utbyta idéer med andra forskare på IFN. Och, säger Kouba, han tycker om att man på IFN värdesätter policyinriktad forskning och diskussion.

Ludek Kouba har varit i Stockholm en gång tidigare. År 2014 tillbringade han en vecka på IFN och presenterade studien ”Locus of Control” vid ett Brown Bag-seminarium.

– Stockholm är en mycket trevlig och kulturell stad med fin arkitektur, svarar Kouba på frågan vad han tycker om staden.

Under de kommande varmare månaderna ser han fram emot att utforska Stockholm och omgivningarna i skärgården. Dessutom planerar han att delta i seminarier som erbjuds både på IFN och andra institut i Stockholm.

Text och bild: Victoria Svensson

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se