Aktuellt 2019

Från IFN till doktorandstudier i Berlin

2019-08-23


Hedda Nielsen började arbeta som forskningsassistent på IFN sommaren 2018. Nu, ett år senare, lämnar hon institutet för att påbörja doktorandstudier vid Berlin School of Economics & Humboldt-universitetet i Berlin. Hon förklarar att hon på IFN fått inblick i många olika forskningsområden och lärt sig mycket om data.

Varför sökte du dig till IFN?
– Jag vill prova på forskarvärlden för att se om jag trivdes i den och vad jag i så fall vill göra inom ramen för detta verksamhetsområde, svarar Hedda Nielsen och tillägger skrattande att hon definitivt inte blivit avskräckt!

– På IFN har jag lärt mig mycket om data och databehandling, som det är viktigt att kunna. Och jag har lärt mig respekt för hur mycket arbete detta innebär.

Hedda Nielsen förklarar att hon på institutet även fått inblick i många olika forskningsområden eftersom institutets forskning sker på bred front.

– Det har handlat om allt från företag till hälsa och har varit väldigt spännande!

Hennes masteruppsats handlade om hur tävling påverkar risktagande och hur mycket deltagarna anstränger sig. I framtiden vill hon ägna sig åt beteendeekonomi i en kombination av experiment och mikrodata. Exempel på ämnen som hon nämner är arbetsmarknad, hälsa och jämställdhet.  

Vad var det som övertygade om att doktorandstudier är det rätta?

– Jag har insett att de finns väldigt många olika personligheter bland forskare. På universiteten jag tidigare studerade – Handelshögskolan i Stockholm, Science Po i Paris och Berkeley i USA – träffade jag många som menar sig kunna allt.

På IFN, förklarar hon, har hon fått en mer nyanserad bild av forskningsprocessen och forskare. Och sett att trots att man är högpresterande så måste man inte kunna allt – olika kompetenser kompletterar varandra.

Varför Berlin?

– Det ska bli kul att uppleva miljön där och få en inblick i det tyska universitetsystemet. Trots att ämnet nationalekonomi är det samma så finns det förstås olika data och olika frågor som man intresserar sig för i olika länder, säger Hedda Nielsen som ser fram emot att börja terminen i Berlin den 1 oktober.

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se