Aktuellt 2019

Digitala vårdmöten – mer kunskap krävs

2019-09-26

Mårten Blix opponerar på rapporten "Digitala vårdmöten med läkare"

Vilka använder sig av digitala vårdmöten med läkare och varför? Det är två av frågeställningarna i en rapport som SKL beställt av Jönköping Academy for Improvement of Health and Welfare. Forskningsrapporten presenterades vid ett seminarium ordnat av SKL under onsdagen där Mårten Blix, IFN, var opponent.

SKL ratt.jpgEmma Spak, SKL, hälsar välkommen.

Mårten Blix forskar om digitaliseringens effekter på samhället, den svenska välfärdsmodellen och sjukvården och har bland annat skrivit en ESO-rapport om hälso-och sjukvårdens digitalisering tillsammans med Charlotta Levay.

Tre procent av befolkningen i Jönköpings län hade under ett och ett halvt års tid 2017-2019 sökt vård hos en nätläkare. Det visar forskningsprojektet som består av kvantitativ registerstudie och en kvalitativ intervjustudie. Orsakerna till läkarbesöken var bland annat över luftvägsinfektioner, hudbesvär och förnyelse av recept.

Studien visar också att patienterna inte dubbelkonsumerar olika typer av vård, sa Felicia Gabrielsson Järhult, som varit projektledare för rapporten.

Mårten Blix var positiv till att det börjar komma fler studier om digital vård och att rapporten bidrar till kunskapsutvecklingen på området.  Men han var också kritisk till att rapporten utelämnade frågor som handlar om prioriteringen i användningen av vårdresurserna:

 – Generellt sett är digital vård billigare än fysisk, så i princip skulle den kunna öka den totala tillgången på vård om vi ser över ersättningssystemen. Men vi behöver mer kunskap för att styra utvecklingen i en positiv riktning.

 

Läs mer om rapporten hos SKL

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se