Aktuellt 2019

Forskning i panelsamtal och presentationer

2019-07-03

Foto: Region Gotland/Louise Florin.

Under Almedalsveckan deltog IFN-forskare i publika seminarier men även som talare på luncher/middagar för särskilt inbjudna. Lars Calmfors, Mårten Blix, Gabriel Heller Sahlgren, Henrik Jordahl, Per Skedinger och Johan Wennström var alla i Visby för att berätta om sin forskning. De ämnen som forskarna tog sig an var allt från finansiering av välfärdsstaten, integration av nyanlända samt likvärdighet och segregation i skolan, till digitalisering i vården, religion och arbetslagstiftning.

2019-07-03 AlmedalenCalmfors.jpg
"Vad krävs för att framtidssäkra välfärden och hur klarar vi finansieringen år 2030?" handlade det om på ett seminarium som arrangerades av KPMG. Från vänster ses Berit Müllerström, Andre vice ordförande LO, Lars Calmfors, IFN, Andreas Åström, Chef Näringspolitik och Kommunikation på Almega och Bettina Kashefi, Chefsekonom, Svenskt Näringsliv. Foto: KPMG.

Läs reportage från seminarium om integration på arbetsmarknaden i Arbetmarknadsnytt. Även i detta seminarium deltog Lars Calmfors, IFN.

 

2019-07-03 AlmedalenWennström.jpg
"Vad har kristendom med liberalism att göra?" var titeln på ett seminarium som arrangerades av Newmaninstitutet, Tidskriften Signum och Studieförbundet Bilda. Johan Wennström, IFN, (i mitten) debatterade med Susanne Nyström, Ledarskribent,
Eskilstuna-Kuriren och Katrineholms-Kuriren, Birgitta Ed, Entreprenör och prästkandidat för Svenska kyrkan, och Thomas Idergard, Jesuitpater. Katrine Marçal var moderator.

 

2019-07-03 AlmedalenJordahl.jpg
Friskolornas Riksförbund arrangerade ett seminarium om likvärdighet och segregation i skolan. Hur ska skolan lyckas med det kompensatoriska uppdraget, var en av frågorna som Henrik Jordahl, IFN, fick att analysera. I seminariet deltog även Fredrik Lindgren, vd, Kunskapsskolan, Sirkka Persson, rektor, Kringlaskolan, och Stefan Nypelius, utbildningsberedningen SKL, Centerpartiet.

Läs intervju från Almedalen med Henrik Jordahl.

 

MartenBlix.jpg
Mårten Blix, IFN, deltog i ett seminarium i Almedalen som arrangerades av Forum för Health Policy. Ämnet var "Digital hälso- och sjukvård – myter och sanningar". I bilden ses även
Cecilia Karlsson, Digitaliseringsstrateg, Region Värmland, och moderatorn Anne Carlsson, Reformklubben. Blix presenterade även sin forskning på ett seminarium med titeln "Framtidens digitala hörselvård – hur kan digitaliseringen skapa möjligheter för en jämlik hörselvård" som anordnades av Audika.


 

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se