Aktuellt 2020

IFN gratulerar Assar Lindbeck

2020-01-24


 

Assar Lindbeck, professor i nationalekonomi vid IIES, Stockholms universitet och Senior Research Fellow vid IFN, fyller 90 år den 26 januari.

Sedan 1995 delar han sin tid mellan IIES, Institutet för internationell ekonomi, och IFN. Under de senaste åren har hans forskning främst handlat om arbetslöshet, problem i välfärdsstaten och migration.

Hans forskarkarriär är lång. Han doktorerade 1963, har varit professor både på Handelshögskolan och IIES och forskat vid världsledande universitet som Yale och Stanford liksom på Världsbanken och IMF.

För allmänheten är han kanske mest känd för att ha lett Lindbeckkommissionen, vars formella namn var Ekonomikommissionen. Den utsågs av regeringen som en följd av 1990-talets ekonomiska kris. Resultatet av dess arbete blev 113 förslag på hur Sveriges konkurrenskraft och ekonomi skulle förbättras. De flesta förslagen kom sen att genomföras; bland annat reformerades statens budgetprocess och ett utgiftstak infördes. Efter kommissionens rekommendationer infördes även en självständig centralbank och längre valperioder.

En hjärtefråga som dock inte fick gehör i samband med kommissionens arbete, var frågan om hyresregleringar. ”Näst efter bombningar är hyresregleringar det säkraste sättet att förstöra en stad på” sa han en gång, ett citat som blivit bevingat och ofta används i dagens hyresdebatt.

Assar Lindbeck har också lagt stort fokus vid tredje uppgiften, att nå ut med sin forskning till samhället i stort. Han är fortfarande aktiv i samhällsdebatten och skrev nyligen en debattartikel i Dagens Nyheter om behovet av reformer till följd av invandringen tillsammans med kollegan Mats Persson.

Assar Lindbeck har också ett stort kulturintresse och har bland annat ägnat sig åt musikskapande och måleri.

Läs mer om Assar Lindbeck

Se ett samtal mellan Magnus Henrekson och Assar Lindbeck här

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se