Aktuellt 2020

Forskning och expertis gör avtryck i samhället

2020-05-04

På Valborgsmässoafton aviserade regeringen ett utökat stödpaket för att rädda företagen från konkurs som en följd av coronapandemin. Extra glädjande är det att åtgärderna till stor del var sådana som presenterats av IFN:s Magnus Henrekson i ett tidigt skede av krisen i debattartiklar och i ett IFN Policy Paper. Det handlade bland annat om stöd till företagen och hur staten kan fungera som ett försäkringsbolag.

I en tid då matematiska modeller diskuteras på bästa sändningstid och många svenskar dagligen slår på livesändningarna från myndigheternas presskonferens där experter presenterar läget gällande coronavirusets spridning och aktuella åtgärder för att minska spridningen, ser vi ett ökat intresse för expertkunskaper. Politiker och beslutsfattare stöttar sig på forskning och expertis. Det är något som är glädjande även för IFN.

Den så kallade tredje uppgiften, att forskare tillgängliggör sina forskningsresultat för allmänheten, har alltid varit en viktig del av IFN:s verksamhet. Vår forskning ska inte stanna på kammaren utan användas i samhället. Under coronakrisen har flera av IFN:s forskare skrivit debattartiklar, analyser och blivit intervjuade i media.

Roger Svenssons innovativa förslag om att införa en tillfällig valuta för att ge konsumtionen en skjuts, har presenterats både inom ramen för Entreprenörskapsforums serie Idéer för ekonomisk återhämtning efter pandemin och som debattartikel i Expressen.

 Lars Calmfors forskar på IFN och är professor emeritus vid Stockholms universitet. Han har skrivit flera krönikor i Dagens Nyheter på ämnet och medverkat vid seminarier. Nu ska han tillsammans med Åsa Hansson, Lunds universitet och affilierad till IFN ingå i Omstartskommissionen, ett projekt lanserat av Stockholms Handelskammare med syfte att hjälpa Sverige ur coronakrisen.

Andreas Bergh, IFN och Lunds universitet har skrivit krönikor i både Dagens Nyheter och Arbetsmarknadsnytt och en debattartikel tillsammans med Henrik Jordahl som publicerats i Jönköpings-Posten om coronakrisens effekter på ekonomin.

Fredrik Sjöholm, affilierad till IFN, verksam vid Lunds universitet har skrivit en debattartikel om hur coronakrisen påverkar globaliseringen. Flera andra IFN-forskare och forskare som är affilierade till IFN har också uttalat sig i debatten.

Under tisdagen håller IFN också ett policywebbinarium som till delar behandlar coronakrisen. Malin Gardberg och Lars Persson presenterar forskning om den digitaliseringsdrivna strukturomvandlingen och diskuterar hur coronapandemin kan påskynda utvecklingen.

 

Samtliga debattartiklar hittar du här

Magnus Henreksons Policy Paper hittar du här

Roger Svenssons policyförslag hittar du här

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se