Aktuellt 2020

En skakig start efter coronakrisen

2020-05-14

Omstartskommissionen, ett initiativ av Stockholms Handelskammare, inledde sitt arbete under onsdagen med ett webbinarium. Lars Calmfors, IFN, är en av medlemmarna i kommissionen där namnkunniga experter inom olika områden ska ta fram en plan för hur svensk ekonomi ska återhämta sig efter coronakrisen. En återhämtning som enligt Lars Calmfors kommer att ta lång tid.

–Det kommer att bli en skakig start efter krisen. Försiktighetssparandet kommer att vara högt. Investeringarna kommer att ligga lågt och utslagningen från arbetsmarknaden blir stor. Nu kommer det inte heller att bli lika lätt att få till en tillväxt som det var efter nittiotalskrisen. Då fick vi tillväxt genom ett stort kronfall. Något sådant kan vi inte se framför oss, sa Lars Calmfors.

Tidigare finansminister Anders Borg medverkade också på seminariet och förutspådde en situation där Sverige kommer att få en kraftig ökning av statsskulden. Något som Lars Calmfors höll med om. Att vi skulle få en skuldkvot på runt 60 procent av BNP är inte osannolikt och dessutom både rimligt och nödvändigt, enligt honom. Han tillade att det är viktigt att se på den här krisen i tre faser, snarare än som en snabb återgång till det normala:

– Det blir sannolikt inte en snabb övergång från kris till omstart. Istället bör man nog se krisen i tre faser. Först den akuta fasen där vi befinner oss just nu och sedan en övergångsfas med fortsatt smittspridning där delar av ekonomin kommer att vara nedstängda under kanske uppemot ett och ett halvt år. Först därefter kommer vi till en verklig  omstartsfas, förklarade Lars Calmfors. Och det kan innebära att skuldkvoten kommer att ligga högt under en längre tid innan den kan minskas.

– Vi är förstås i början av kommissionens arbete, så alla slutsatser är preliminära. Men det är klart att om vi får en stor ökning av statens skuldkvot  så kommer vi så småningom att behöva få ner den igen. Inte minst situationen nu visar hur bra det är att ligga med en skuldkvot som gör att vi har en buffert och kan göra ganska stora satsningar i ett krisläge. Men det kommer att bli en skakig start så småningom. I det läget ska man inte satsa på en kraftfull finanspolitisk konsolidering för fort utan den måste få ta tid menade Lars Calmfors.

Läs mer om Omstartskommissionen och se seminariet här 

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se