Aktuellt 2020

Lars Calmfors vill se hårdare coronaregler

2020-11-20

Lars Calmfors, IFN, och Stockholms universitet, är en av medlemmarna i Stockholms Handelskammares Omstartskommission. Han medverkade i ett seminarium om Sveriges coronaåtgärder och finanspolitiken som hölls under fredagen.

I ett läge där smittspridningen återigen har ökat, förespråkar Lars Calmfors en hård, tidsbegränsad lockdown. Han hänvisar bland annat till en IMF-rapport som visar att milda restriktioner inte verkar ge så mycket resultat i form av minskad smittspridning, samtidigt som de ändå för med sig relativt höga ekonomiska kostnader. Om IMF:s resultat är riktiga, vore det bättre att lägga om den svenska strategin, sade han.

– Som jag ser det har Sverige helt klart grovt misslyckats med sin oförsiktiga strategi, som lett till många döda. Vi borde nu prova motsatt approach och snarare vara överförsiktiga under en tid. Det kommer att kosta på ekonomiskt så det måste kombineras med kraftigt utökade stöd för att inte företag ska gå omkull och vi ska få många arbetslösa. Det krävs också för att få acceptans för en sådan strategi, sade Lars Calmfors.

Vid seminariet medverkade även Urban Hansson-Brusewitz, generaldirektör, Konjunkturinstitutet, Alexandra Stråberg, chefekonom. Länsförsäkringar, Ola Pettersson, chefekonom LO, Jakob Forssmed, ekonomiskpolitisk talesperson (KD) och Maria Ludvigsson, ledarskribent, Svenska Dagbladet

 

 

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se