Om IFN

Making a mark... på väggarna på IFN

IFN tolkad i fotokonst hänger sedan början av maj månad 2014 på väggarna på institutet. Karl Gabor heter fotografen som klarat den inte helt enkla uppgiften att i fotografi visa vad IFN står för. Det har blivit fem bilder med titlarna Making a mark, Observation, ifn.se, Flow och Monitoring.

"När jag fått uppdraget att i fotografi berätta om IFN tittade jag igenom årsböcker och annat material om organisationen. Men min förvirring blev bara större. Så började jag fundera över vad forskarna gör på IFN och jag kom hela tiden tillbaka till att de studerar bland annat samhällsströmningar och drar slutsatser utifrån dessa observationer. Jag kom hela tiden tillbaka till observation …"

 

Making a mark


Making-a-mark-för-webben

Karl Gabor säger att den första idé han fick blev tavlan Making a mark, som är ett jättelikt fingeravtryck skapat med mängder av fotografier med forskares och anställdas porträtt.
 

"Jag funderade vilket avtryck vi människor i allmänhet och IFN:s forskare i synnerhet gör och eftersom jag är mest biologiskt skolad [även utbildad läkare] så tänkte jag på fingeravtryck."


Han säger att forskarna studerar många enskilda individer/fenomen och ser sedan ett mönster, på samma sätt som forskarna bildar mönster i fingeravtrycket.

 

Observation
 

Observation för webben


I bilden Observation, som är ett jättelikt öga i vars iris speglas en person med en kikare, vill Karl Gabor beskriva sambandet mellan det observerade och observatören.


"Vi människor observerar och gör avtryck men även observatören i sig gör avtryck på det som observeras. Som en spegel i en spegel i en spegel …"
 


ifn.se


ifn

Bilden ifn.se är lite speciell eftersom den är en faktisk QR-kod som när den scannas i en mobiltelefon länkar till IFN:s webbplats – därav namnet.
 

"Det handlar om samma avtryck och mönster som i Making a mark. Det är många små beståndsdelar som tillsammans bildar något nytt."
 

Och så är det förstås ett enkelt sätt att beskriva IFN. Att låta människor läsa på hemsidan, skämtar Karl Gabor."

 

Flow
 

Flow för webben


Bilden som heter Flow är fotograferad på T-centralen i Stockholm.
 

"Rent tekniskt är detta en enkel bild. Människorna som går i gången mellan tågstationen och tunnelbanan bildar ett mönster med hjälp av en lång exponeringstid."
 

Han säger att människorna och mönstren i Flow symboliserar strömningar i samhället.  Strömningar som forskarna studerar.

 

Monitoring
 

Monitoring för webben


Den femte bilden, kallad Monitoring, är en bild som krävt mycket tålamod och avancerad teknik för att skapa. Den är fotograferad på Arlanda.
 

"Den här bilden var jättesvår att få ihop. Exponeringstiden på himlen är drygt 45 minuter! I de övriga fotona har jag använt Photoshop för enklare saker men här var jag tvungen att använda avancerad teknik."


Karl Gabor berättar att under den långa exponeringstiden så rör sig jorden och vi ser stjärnorna som bågar. De raka strecken är flygplan som flyger in eller lämnar Arlanda. Flygledartornet ”står som det fasta fundamentet i universum”.

 

Han förklarar att tornet också symboliserar IFN som monitorerar eller övervakar vad som händer i verkligheten.
 

"IFN ska ju inte bara observera utan också utifrån forskningen ge förslag till vägledning."
 

Med andra ord, det Karl Gabor förklarar i verket Monitoring är att IFN inte bara observerar utan även, utifrån forskningen, ger förslag till vägledning. Något som politiker och makthavare kan ta till sig och omsätta i reformer och förändringar.

 

Text: Elisabeth Precht

Aktuell forskare

Henrik Jordahl, professor och programchef

Ämnesområden:

Offentlig ekonomi, organisation och verksamhetsledning, politiskt beteende, privatiseringar, sjukvård, skattefinansierade tjänster, utbildning, väfärd och äldreomsorg.

Några av de frågor Henrik Jordahl försöker besvara i sin forskning:

  • Vad förklarar valet mellan offentlig och privat tjänsteproduktion?
  • Hur påverkar detta val tjänsternas kostnader och kvalitet?
  • Vilka förändringar av lagar, regler och praxis skulle förbättra produktionen av skattefinansierade tjänster?

 

 

IFN-podden

Made in Sweden eller en ny vår för globaliseringen? Hur påverkas världsekonomin ett år in i pandemin? Vad har coronakrisen inneburit för handeln, globaliseringen och protektionismen? Blir det fler Made in Sweden-etiketter framöver eller går globaliseringen en ny vår till mötes? Hör Fredrik Sjöholm, professor i internationell ekonomi och vd för IFN i ett nytt avsnitt av IFN-podden.

 mikrofon

IFN-podden började sändas hösten 2013. Ambitionen är att årligen presentera 5–10 sändningar baserade på aktuell forskning inom nationalekonomi.

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se