Journal of International Economics
Henrik Horn och Thomas Tangerås
Ska utländska investeringar ha särskilt rättsligt skydd mot indirekt expropriering – dvs. åtgärder som slår ut deras vinster utan att ägandet tas över? Denna studie visar hur ett sådant skydd kan ge aggregerade välfärdsvinster. Dessa kan dock tillfalla utländska investerare på bekostnad av samhället i övrigt.
International Journal of Industrial Organization
Florin Maican och Matilda Orth
Denna studie analyserar möjligheterna för butiker i olika delar av landet att erbjuda ett brett utbud av detaljhandelsvaror. Vi simulerar införandet av regionala utvecklingsprogram i form av stöd till investeringar och mentorskap. Resultaten visar att produktutbudet ökar mer i butiker på landsbygden än i butiker lokaliserade i städer.
Independent Review
Johan Wennström
Den etablerade vänstern och högern delar en moraluppfattning som främst betonar individens frihet och rättigheter medan andra, balanserande moraliska värden tonas ned. Detta skapar utrymme för nya partier att positionera sig i den nisch som därigenom uppstått. För att vinna tillbaka stöd, bör etablerade partier omfamna moralisk pluralism.
Enterprise Risk Management: Today’s Leading Research and Best Practices for Tomorrow’s Executives
Lars Oxelheim, Alf Alviniussen och Håkan Jankensgård
Education Economics
Ali Ahmed, Mats Hammarstedt och Karl Karlsson
I ett fältexperiment studeras huruvida barn med ADHD och diabetes typ-1 diskrimineras vid kontakter med svenska skolor. Av resultaten framkommer att diskrimineringen är mest påtaglig i privata skolor och främst drabbar den barn med diagnosen ADHD, men diskriminering förekommer även i kommunala skolor, exempelvis mot flickor med ADHD.
Quarterly Journal of Economics
Darin Christensen, Oeindrila Dube, Johannes Haushofer, Bilal Siddiqi och Maarten Voors
Review of Economics and Statistics
Sonia Bhalotra, Martin Karlsson, Therese Nilsson och Nina Schwarz
Miljöfaktorer under de första levnadsåren kan påverka individers socioekonomiska utveckling. Vi analyserar introduktionen av fri spädbarnsvård och visar att den gav upphov till positiva effekter på barnens kognitiva färdigheter. Interventionen ökade även flickors benägenhet att utbilda sig och förbättrade kvinnors arbetsmarknadsutfall.
Kyklos
Andreas Bergh och Christian Bjørnskov
Ett positivt samband mellan ökad ekonomisk frihet och ekonomisk tillväxt är väl belagt. Resultaten om hur ekonomisk frihet påverkar inkomstfördelningen är däremot mer motstridiga. När sambandet undersöks med nya data över inkomstutvecklingen visar det sig att ekonomisk frihet är förbunden med ökade inkomster över hela inkomstfördelningen.
Journal of Institutional Economics
Martin Ljunge och Mikael Stenkula
Anställda entreprenörer, intraprenörer, spelar en avgörande roll för innovation och utveckling. Ett nytt konsistent mått visar att intraprenörskap skiljer sig markant mellan länder. Vi finner att väl fungerande institutioner och en hög utbildningsnivå förklarar skillnaden i intraprenörskap mellan länder.
Scandinavian Political Studies
Andreas Bergh
Ett vanligt synsätt inom forskningen är att välfärdsstatens trygghetssystem har växt för att hantera den osäkerhet som globaliseringen skapar. Nya forskningsartiklar tyder emellertid på att detta inte stämmer. Ekonomisk öppenhet är istället ett sätt för välfärdsstater att dra nytta av handel med länder där löner och skatter är lägre.
Foundations and Trends in Entrepreneurship
Niklas Elert och Magnus Henrekson
Allt innovativt entreprenörskap bygger på samarbete. Uppsatsen åskådliggör detta faktum genom att utförligt presentera och diskutera teorin om innovativa samarbetsblock. För att kunna kommersialisera en idé inom ramen för ett vinstdrivande företag är entreprenören beroende av en rad ekonomiska färdigheter som andra människor besitter.
Public Choice
Andreas Bergh och Anders Kärnä
Denna uppsats undersöker om ekonomisk globalisering kan förklara varför populistiska partier vuxit sig stora i många västländer. Vi finner inget samband mellan ekonomisk öppenhet och högerpopulistiska partiers valresultat i europeiska länder. Däremot är EU-medlemskap förknippat med större stöd för högerpopulistiska partier.
Regional Science Perspectives on Tourism and Hospitality
Özge Öner och Johan P Larsson
Regional Science Perspectives on Tourism and Hospitality
Özge Öner, Mauro Ferrante och Oliver Fritz
The Far East and Australasia 2021
Fredrik Sjöholm
Regional Studies
Martin Andersson, Johan P Larsson och Özge Öner
Hur påverkar bosättningar med hög koncentration av invandrare från Mellanöstern arbetsmarknadsutfallet för arbetslösa invandrare från denna region? Vi finner att enklaver med hög andel egenföretagare från Mellanöstern ökar sannolikheten att arbetslösa därifrån startar eget företag.
Journal of Institutional Economics
Niclas Berggren och Therese Nilsson
Vi undersöker hur ekonomisk frihet påverkar antisemitism. Denna typ av intolerans är tätt sammanbunden med ekonomiska stereotyper av judar som giriga. Vi finner, i en studie av upp till 106 länder, att ökad ekonomisk öppenhet mot andra länder är förknippad med mer antisemitism, medan en starkare rättsstat förefaller minska antisemitismen.
Entrepreneurship Theory and Practice
Niklas Elert och Mikael Stenkula
Entreprenörskap som bedrivs av anställda inom ramen för existerande företag, intraprenörskap, är en viktig del av en utvecklad ekonomi. Intraprenörskap behöver emellertid inte vara något som i sig är produktivt för samhälle eller företag. Denna studie diskuterar hur samhällets och företagens regelverk påverkar utfallet av intraprenörskap.
American Journal of Epidemiology
Dominika Seblova, Martin Fischer, Stefan Fors, Kristina Johnell, Martin Karlsson, Anna Christina Svensson, Therese Nilsson, Martin Lövdén och Anton Lager
German Economic Review
Anders Kärnä
International Review of Finance
Anders Kärnä, Agostino Manduchi och Andreas Stephan
Antalet bankkontor har minskat kraftigt i Sverige, vilket skulle kunna försvåra för företag att få krediter när de tappar sin personliga relation till banken. Vi undersöker detta genom att kombinera information om utlåning med information om antalet bankkontor. Resultaten visar att färre bankkontor leder till minskade företagskrediter.
Political Studies
Lasse Eskildsen och Christian Bjørnskov
Economic Policy
Martin Fischer, Ulf-G Gerdtham, Gawain Heckley, Martin Karlsson, Gustav Kjellsson och Therese Nilsson
Vi undersöker effekterna av utbildning på hälsa med hjälp av två parallella skolreformer i Sverige. Båda reformerna utökade undervisningstiden, medan en av dem dessutom förändrade sammansättningen av elever. Vi finner att ytterligare skolår förbättrade hälsan, men förändringen i elevsammansättningen ledde till negativa hälsoeffekter.
Economica
Spencer Bastani och Daniel Waldenström
Vi använder ett randomiserat informationsexperiment för att studera hur folks attityd till arvsskatt påverkas av deras kunskap om ärvda förmögenheter i samhället. Resultaten visar att information gör de som trodde att arven är jämnare fördelade än vad de egentligen mer positiva till arvsbeskattning.
Journal of Politics
Sven Oskarsson, Christopher Dawes, Richard Öhrvall och Karl-Oskar Lindgren
Journal of Comparative Economics
Daniel L. Bennett, Christian Bjørnskov och Stephan F. Gohmann
Statskuppers syfte är oftast att förändra de grundläggande institutionerna i ett land. Men det är till stor del okänt vad denna förändring resulterar i. Vi visar att framgångsrika statskupper är förenade med försämrade institutioner. Detta sker via ökad korruption och vanligtvis även minskade juridiska restriktioner för maktutövning.
Geographical Analysis
Sven-Olov Daunfeldt, Oana Mihaescu, Özge Öner och Niklas Rudholm
Stormarknader kan leda till att trafik och andra ljud- och miljöföroreningar ökar, men även till positiva ekonomiska effekter. Denna studie visar att de positiva effekterna, mätta som prisökning på bostäder, är större än eller lika stora som de negativa effekterna. Skillnaden i effekter beror på avstånd till varuhuset.
Journal of Industrial Economics
Erik Lundin
I denna uppsats analyserar jag om samägandet av de svenska kärnkraftverken har påverkat priserna på elmarknaden. Specifikt undersöker jag om kärnkraftsbolagen har kunnat koordinera underhållet av kärnkraftverken för att öka sin vinst.
Journal of Regional Science
Johan Klaesson, Özge Öner och Dieter Pennerstorfer
De senaste åren har invandring och integration diskuterats flitigt. Denna studie analyserar hur etniska enklaver påverkar invandrares arbetsmarknadsintegration. Vi finner att det är sysselsättningsgraden i den egna invandrargruppen som har störst påverkan.
Nordic Tax Journal
Dan Johansson, Mikael Stenkula och Niklas Wykman
Denna uppsats undersöker hur beskattningen av allmännyttiga stiftelser har utvecklats över tid. Denna typ av stiftelser är skattemässigt gynnade. Om man tar hänsyn till kravet som dessa stiftelser har på att ge bort lejonparten av utdelningsinkomsterna till välgörande ändamål framstår dock inte denna ägandeform som lika fördelaktig.
Journal of Economic Policy Reform
Henrik Jordahl och Lovisa Persson
Mer än varannan svensk kommun tillämpar Lagen om valfrihetssystem (LOV) i hemtjänsten. På senare år har vi sett ett trendbrott där flera kommuner har slutat tillämpa LOV. Denna förändring är vanligare i små landsbygdskommuner och hänger samman med fallande privata marknadsandelar, stigande kostnader och politiska majoritetsskiften åt vänster.
The European Union and the Technology Shift
Antonina Bakardjieva Engelbrekt, Karin Leijon, Anna Michalski och Lars Oxelheim
Journal of Business & Economic Statistics
Lung-Fei Lee, Xiaodong Liu, Eleonora Patacchini och Yves Zenou
Public Choice
Christian Bjørnskov och Stefan Voigt
Mediefriheten begränsas ofta till följd av terroristattacker. Mot denna bakgrund undersöker vi om konstitutionella garantier ämnad för en fri media skyddar nedgången i mediefriheten. Vi finner att förordningar som varken uttryckligen eller indirekt skyddar mediefriheten mildrar begränsningen efter en terroristattack.
Review of Austrian Economics
Niklas Elert och Magnus Henrekson
Produktivt entreprenörskap är avgörande för ett lands välståndsutveckling. Samtidigt påverkar lagar, regler och normer i vilken utsträckning entreprenörskapet kanaliseras på ett sätt som är produktivt för samhället. Vi finner att entreprenörskap har stor betydelse för att välfärdshöjande institutionella förändringar ska komma till stånd i u-länder.
World Economy
Pehr-Johan Norbäck, Martin Olsson och Lars Persson
Vi visar hur ökad rörlighet för fotbollsspelare efter Bosmandomen leder till en ökad budkonkurrens om toppspelare bland europeiska storklubbar. Detta minskar konkurrensbalansen i Champions League samtidigt som det ger starkare incitament för talangutveckling bland mindre europeiska klubbar vilket ökar konkurrensbalansen på landslagsnivå.
Economics of Energy & Environmental Policy
Fridrik M. Baldursson, Nils-Henrik M. von der Fehr och Ewa Lazarczyk
British Journal of Political Science
Bernt Bratsberg, Christopher T. Dawes, Andreas Kotsadam, Karl-Oskar Lindgren, Richard Öhrvall, Sven Oskarsson och Oddbjørn Raaum
Över fyra separata val i Sverige och Norge observerar vi ett negativt förhållande mellan födelseordning och röstning. Barn som födds senare är mindre benägna att rösta jämfört med sina äldre syskon, även i hushåll med hög socioekonomisk status. När ett barn föds är dessutom en viktig faktor för sannolikheten att rösta.
Small Business Economics
Johan Klaesson och Özge Öner
De senaste årens flyktingkris har ökat oron kring integrationen av immigranter. Denna studie undersöker hur etnisk koncentration och boendesegregation påverkar sannolikheten för invandrare att bli anställda eller egenföretagare. I synnerhet boendesegregation försämrar utsikterna för immigranter från Balkan och Mellanöstern.
Journal of Human Resources
Christina Håkanson, Erik Lindqvist och Jonas Vlachos
I denna studie undersöker vi data över intelligens och social förmåga från den militära mönstringen för att mäta hur sorteringen av arbetskraft mellan privata företag utvecklats under perioden 1986–2008. Våra resultat visar att sorteringen efter förmåga ökade med omkring 40 procent.
Social Science Journal
Ali Ahmed och Mats Hammarstedt
I ett experiment undersöks diskriminering av medarbetare. Deltagarna fick svara på om de var intresserade av anställning i ett nyetablerat företag samt sin reservationslön. Diskriminering kunde inte påvisas då vare sig intresset för anställningen eller reservationslönen kunde kopplas till företagets ägares etniska bakgrund eller kön.
Small Business Economics
Shon Ferguson, Magnus Henrekson och Louise Johannesson
Så kallade born globals är företag som är exportorienterade redan från start. Dessa företag har lyfts fram av regeringen i diskussionen om hur svenska företag ska kunna bli mer internationellt konkurrenskraftiga. Vår studie visar dock att born globals inte har något tillväxtövertag avseende sysselsättning, förädlingsvärde eller försäljning.
World Economy
Pehr-Johan Norbäck, Per Skedinger och Jing-Lin Duanmu
I denna uppsats visar vi att ett starkare anställningsskydd i värdlandet har olika effekter på multinationella företag, beroende på typ av aktivitet. Sysselsättning och export minskar i exporterande dotterbolag och färre exporterande dotterbolag etableras, medan sysselsättning och försäljning ökar i icke-exporterande dotterbolag.
Macroeconomic Dynamics
Per Hjertstrand, James Swofford och Gerald Whitney
Olika institutioner försöker uppskatta utbudet av ”pengar” för att mäta inflation, BNP, valutakurser etc. För att mäta detta utbud aggregeras oftast ”pengar” till en enda tillgång, vilket kallas ett monetärt aggregat. Denna uppsats undersöker hur tillförlitliga de vanligaste monetära aggregaten är.
Public Money & Management
Jannis Angelis, Anna Häger Glenngård och Henrik Jordahl
Hur väl styrs svenska vårdcentraler? Intervjuer med verksamhetschefer visar på hög managementkvalitet i primärvården. Knappt några vårdcentraler får riktigt låga poäng på det managementindex som används. Detta är betydelsefullt, eftersom vårdcentraler med goda managementmetoder har kortare köer. Däremot har de inte nöjdare patienter.
Journal of Money, Credit and Banking
Andreas Bergh och Christian Bjørnskov
Makroekonomiska problem ger mindre effekt på statens kreditvärdighetsbetyg och på räntor i länder där fler har tillit till människor i allmänhet, så kallad mellanmänsklig tillit.