Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Ekonomiska Samfundets Tidskrift

Ett ramverk för innovationspolitiken

Artikel på svenska
Referens
Braunerhjelm, Pontus, Klas Eklund och Magnus Henrekson (2012). ”Ett ramverk för innovationspolitiken”. Ekonomiska Samfundets Tidskrift 62(2), 72–85.

Författare
Pontus Braunerhjelm, Klas Eklund, Magnus Henrekson

Alla i Sverige säger sig vilja stärka innovationspolitiken. Regeringen presenterar en nationell innovationsstrategi, Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) driver ett stort innovationsprojekt och Socialdemokraterna vill inrätta en ”nationell innovationsberedning”. Vi fruktar dock att innovationspolitiken blir alltför fragmentarisk med ett ensidigt fokus på stöd till FoU för högteknologiska produkter. Vi förespråkar, utifrån ett evolutionärt schumpeterianskt synsätt, istället en bredare ansats. Uppgiften är att skapa långsiktiga förutsättningar för att göra svensk ekonomi som helhet mer innovativ och kreativ. Då krävs ett skatte- och regelsystem som stimulerar kunskapsuppbyggnad och kunskapsspridning i alla sektorer. Vi föreslår tio åtgärder som tillsammans bildar ett ”ramverk” för en sådan innovationspolitik.