2010–

Den svenska tjänstesektorn

Författare: Henrik JordahlMedförfattare: Fredrik Bergström, Bo Edvardsson, Eric Giertz, Henrik Horn, Per Hortlund, Jan Owen Jansson, Henrik Jordahl, Christopher Lagerqvist, Håkan Nordström, Magnus Rentzhog, Per Skedinger, Mikael Stenkula, Roger Svensson, Lars Witell och Yves Zenou
År: 2012Antal sidor: 363Förlag: StudentlitteraturFörlagsort: Lund
ISBN: 978-91-44-07984-4

Sverige är en tjänsteekonomi. Åtta av tio jobb finns i tjänstesektorn. Exporten av tjänster växer snabbt och står i dag för 30 procent av den totala exporten. Industrin har blivit "tjänstefierad" genom att använda och sälja mer och mer tjänster. Vad innebär den här utvecklingen för näringslivet, för den ekonomiska politiken och för alla dem som arbetar med att utföra tjänster?

Den svenska tjänstesektorn kartlägger vår ekonomi från ett tjänsteperspektiv. Boken beskriver tjänstesektorns historiska framväxt och redogör för internationella skillnader. Den ger en inblick i hur tjänstesektorn växer i stora städer och får stora städer att växa; tjänstesamhället och industrisamhället är geografiskt väsensskilda. Därtill belyses tjänstesektorn i termer av outsourcing, utrikeshandel, skattefinansiering, beskattning, minimilöner och affärskoncept. Tjänsterna betraktas både ur producenternas och ur konsumenternas synvinkel. Boken ger en helhetsbild av tjänstesektorn och lyfter fram en tjänstelogik där varornas funktion är att möjliggöra tjänster.

Den svenska tjänstesektorn är främst en lärobok för grundutbildningar i företagsekonomi, nationalekonomi, ekonomisk historia och service management, men passar också för var och en som vill betrakta den svenska ekonomin från ett tjänsteperspektiv. Boken är skriven av femton praktiskt och akademiskt erfarna ekonomer. Inga förkunskaper i nationalekonomi, företagsekonomi eller ekonomisk historia krävs.


Läs mer på extern sida


Referens:

Jordahl, Henrik, red. (2012), Den svenska tjänstesektorn. Lund: Studentlitteratur.

Henrik Jordahl

Kontakt

Tel: 08 665 4533
Mobil: 070 938 3858
henrik.jordahl@ifn.se

Aktuell forskare

Henrik Jordahl, professor och programchef

Ämnesområden:

Offentlig ekonomi, organisation och verksamhetsledning, politiskt beteende, privatiseringar, sjukvård, skattefinansierade tjänster, utbildning, väfärd och äldreomsorg.

Några av de frågor Henrik Jordahl försöker besvara i sin forskning:

 • Vad förklarar valet mellan offentlig och privat tjänsteproduktion?
 • Hur påverkar detta val tjänsternas kostnader och kvalitet?
 • Vilka förändringar av lagar, regler och praxis skulle förbättra produktionen av skattefinansierade tjänster?

 

 

IFN kalendarium

 • 10
  Mars

  TBA

  Forskarseminarier

  Julius Andersson Stockholm School of Economics

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se