2015

Shantytown Sweden

2015-05-28 City Journal

Författare: Johan Wennström

Shantytown Sweden Johan Wennström

Ett debattinlägg av Johan Wennström, IFN, är publicerat i amerikanska City Journal. Wennström skriver att bland de tiggare som blivit ett vanligt inslag i den svenska gatubilden, finns även ensamkommande gatubarn. "Vänstern, som traditionellt har kämpat för välfärdsstaten och avskaffande av fattigdom, försvarar nu 'rätten' att tigga på gatorna. Degraderingen omtolkas som egenmakt och få en fot in i ett välmående samhälle." Wennström förklarar att den politiska eliten delar denna syn och därför "är ovilliga att utrymma kåkstäderna och avskräcka tiggeri".

Artikeln online (behörighet kan krävas)


Referens:

Wennström, Johan (2015), ”Shantytown Sweden”. City Journal, 28 maj.

Johan Wennström

Kontakt

Tel: 08 665 4581
johan.wennstrom@ifn.se

Richard Öhrvall

Ämnesområde: korruption, opinionsmätningar, politisk ekonomi, politiskt beteende, privatiseringar, skattefinansierade tjänster

Några av de frågor som Richard Öhrvall försöker besvara i sin forskning:

  • Hur pass jämlikt är olika former av politiskt deltagande och vad förklarar att vissar grupper deltar i högre grad än andra?
  • Hur pass utbredd är offentlig korruption i Sverige och vad har medborgare för tilltro till att politiker och offentliga tjänstemän handlar på ett tillbörligt sätt?

IFN kalendarium

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se