Debattartiklar

Debattartiklar 2021

IFN har varit aktivt i samhällsdebatten sedan grundandet 1939. Samlat finns här alla debattartiklar som publicerats i svensk press. Flertalet artiklar finns tillgängliga och kan laddas ned som PDF.


2021-02-25 Dagens Nyheter

Skapa fler elområden och låt elpriserna öka runt storstäderna

Pär Holmberg och Thomas Tangerås

Pär Holmberg och Thomas Tangerås, IFN, skriver om elmarknaden i Dagens Nyheter. För att klara utmaningarna inom elförsörjningen, bör elmarknaden utvecklas. Priserna bör återspegla resursbristen i elsystemet och den politiska osäkerheten som rör elmarknaden behöver minska, skriver forskarna. Bland annat föreslår de att fler elområden ska införas.


2021-02-19 Svenska Dagbladet

Bygg bostäder av kommersiella lokaler

Pontus Braunerhjelm och Roger Svensson

Roger Svensson, IFN, och Pontus Braunerhjelm, Entreprenörskapsforum, skriver i Svenska Dagbladet: "Lågkonjunktur och beteende­förändringar riskerar att leda till tomma butiks- och kontors­lokaler. För att undvika en finansiell kris bör en del byggas om till bostäder."


2021-01-29 Dagens Industri

Konkursvåg hotar Sverige

Mårten Blix och Magnus Henrekson

Mårten Blix och Magnus Henrekson, IFN, skriver i en debattartikel i Dagens Industri.

Överdriven formalia och kontroller försenar och försvårar stödsystemen till företagen. Många företagare har fått agera bank åt staten i väntan på utlovat stöd och därigenom blivit högt skuldsatta, skriver de:

"Eftersom regeringen har tagit fram fel krispärm går allt i slow motion. Regeringen meddelade den 9 november att permitteringsstödet skulle förlängas, men alla beslut och kontroller på vägen innebär att eventuella pengar inte kommer att utbetalas förrän i slutet på april, dvs. mer än fem månader senare! Istället för breda företagsstöd, som är kostsamma och ineffektiva, borde åtgärderna skyndsamt ha fokuserat på de hårt drabbade branscherna. Nu är det dessvärre för sent att göra om och förenkla stödens grundkonstruktion, men det går fortfarande att med några lätta grepp göra det mindre svårt för småföretagen att överleva. För att pengarna ska nå fram måste regeringen omgående reversera det ökade regelkrånglet och byråkratin. "


2021-01-27 Svenska Dagbladet

Nedstängningar gör mer skada än nytta

Lars Jonung, Ulf Persson och Roger Svensson

Roger Svensson, IFN, är en av artikelförfattarna till en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Tillsammans med Lars Jonung och Ulf Persson skriver han att det vetenskapliga stödet för nedstängningspolitiken är svagt eller obefintligt. Enligt forskarna gör tvingande åtgärder mer skada än nytta.


2021-01-26 Altinget.se

Information om vaccin riskerar minska social distansering

Ola Andersson, Pol Campos-Mercade, Armando Meier och Erik Wengström

Ola Andersson, Uppsala universitet och affilierad till IFN, är en av fyra författare till en debattartikel i Altinget.

Enligt en ny studie riskerar de som får vaccinationsinformation tro att livet fortare återgår till det normala. Det verkar, enligt studien, minska deras benägenhet att följa myndigheternas rekommendationer. Därför anser forskarna att fortsatt strikta restriktioner kan krävas för  att hålla tillbaka smittspridningen tills en stor del av befolkningen är vaccinerad.


2021-01-26 Svenska Dagbladet

Urholkad rättsstat ett slag mot ekonomin

Niclas Berggren och Andreas Bergh

Niclas Berggren och Andreas Bergh, IFN, skriver om Sveriges fall i Economic Freedom of the World Index, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Indexet mäter graden av marknadsekonomi i 160 länder. Trots att Sverige ligger bra till i flera mätområden, visar indexet att polisen upplevs som mindre pålitlig. Det är mycket oroande att företagare i allt mindre utsträckning upplever att de kan lite på att polisen upprätthåller lag och ordning, skriver Niclas Berggren och Andreas Bergh. Det är också negativt för medborgarnas trygghet och förefaller vara ett viktigt reformområde, skriver forskarna.

Aktuell forskare

Henrik Jordahl, professor och programchef

Ämnesområden:

Offentlig ekonomi, organisation och verksamhetsledning, politiskt beteende, privatiseringar, sjukvård, skattefinansierade tjänster, utbildning, väfärd och äldreomsorg.

Några av de frågor Henrik Jordahl försöker besvara i sin forskning:

 • Vad förklarar valet mellan offentlig och privat tjänsteproduktion?
 • Hur påverkar detta val tjänsternas kostnader och kvalitet?
 • Vilka förändringar av lagar, regler och praxis skulle förbättra produktionen av skattefinansierade tjänster?

 

 

IFN kalendarium

 • 10
  Mars

  TBA

  Forskarseminarier

  Julius Andersson Stockholm School of Economics

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se