Policyseminarium den 17 februari: Håller dörren på att stängas för utländska direktinvesteringar?
Den senaste tidens protektionistiska tendenser i den globala ekonomin är oroande. Som ett led i att skydda jobben håller möjligheten till utländska företagsförvärv på att begränsas i många länder. Parallellt konkurrerar länder i det fördolda med skattelättnader och subventioner om utländska företags nyetableringar, s.k. greenfield-investeringar, för att skapa nya arbetstillfällen och attrahera kunskap. Det ökade motståndet mot utländska företagsförvärv och ett ökat bruk av dolda incitament för att attrahera gränsöverskridande nyetableringar riskerar att få långtgående konsekvenser för svenska företag och för svensk ekonomi.
För att öka kunskapen om det aktuella läget för utländska direktinvesteringar bjuder IFN in till ett öppet seminarium onsdagen den 17 februari, kl. 08.30−10.30.
Medverkande: Handelsminister Ewa Björling, Alf Göransson, vd Securitas AB, Martin Ådahl, chef tankesmedjan FORES, samt docent Lars Persson, professor Fredrik Sjöholm och professor Lars Oxelheim från IFN.
Läs mer och anmäl dig
Råd till en finansminister
Daniel Waldenström, docent och forskare vid IFN, medverkar i SNS Konjunkturråd 2010. I konjunkturrådsrapporten Råd till en finansminister ger Daniel Waldenström tillsammans med fem andra framträdande nationalekonomer råd till finansministern om vad han ska göra för att rusta svensk ekonomi för att stå starkare och konkurrenskraftigare när Sverige väl lämnar krisen bakom sig. I rapporten diskuteras hur regeringen bör agera för att sänka arbetslösheten, värna välfärden, höja tillväxten, stärka svensk konkurrenskraft och minska ojämlikheten i samhället. Daniel Waldenström skriver om den ekonomiska ojämlikheten i finanskrisens Sverige.
SNS Konjunkturrådsrapport 2010 presenteras i anslutning till förtroenderådsmötet på Grand Hotel den 21 januari 2010 då även finansminister Anders Borg medverkar. Förtroenderådet är SNS högsta beslutande organ och består av vd/gd i SNS medlemskrets.
Nytt forskningsprojekt om effekterna av sänkta arbetsgivaravgifter för unga
Per Skedinger, docent och arbetsmarknadsforskare med inriktning på effekter av minimilöner, arbetsmarknadsprogram och anställningsskydd, har fått forskningsanslag från Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (IFAU) för en ny studie. Syftet med studien, som kommer att fokusera på detaljhandeln, är att undersöka sysselsättningseffekterna av de sänkta arbetsgivaravgifter för ungdomar som infördes 2007. I dagsläget finns det få studier med fokus på gruppen unga och det finns mycket begränsade kunskaper om hur de sänkta arbetsgivaravgifterna påverkar inte bara möjligheten att få eller behålla ett jobb utan även hur mycket man jobbar. Målsättningen är att fylla dessa kunskapsluckor.
För mer information: kontakta per.skedinger@ifn.se