Nyhetsbrev 3-2013

Debatt & politik i urval


IFN-forskarna Sven-Olof Fridolfsson, Thomas Tangerås och Pär Holmberg författar remissvar till Näringsdepartementet om utredningen ”Analys av möjliga åtgärder för att minska prisområdesproblematiken i Sydsverige”. De knyter an till frågan även i debattartikeln ”Backa inte från reformen med elområden” som publicerades på Svenska Dagbladet Brännpunkt den 15 mars.
SOFmfl2
Från vänster ses Sven-Olof Fridolfsson, Thomas Tangerås och Pär Holmberg.
 

Den 19 februari talade Magnus Henrekson, IFN, och Jens Henriksson, chef för Stockholmsbörsen på ett lunchmöte arrangerat av Gernandt & Danielsson Advokatbyrå. Ämnet var ”Tappar den svenska börsen i betydelse?” Bland annat diskuterades frågan om den svenska modellen av börsnoterade företag trängs ut av utländskt ägande och riskkapital.
Lunchmöte
Lunchmöte om börsen med Magnus Henrekson.
 

Inom ramen för ett IFN/SNS-projekt arrangerades den 6 mars ett samtal med titeln: Så kan information om resultat och kvalitet förändra sjukvården. Elliott Fisher, tongivande expert inom amerikansk sjukvårdsdebatt, samtalade med Johan Calltorp, Jönköping Academy for Improvement of Health and Welfare.
Fisher-Calltorp
Elliot Fisher och Johan Calltorp.
 

Riskkapitalbolag har blivit allt viktigare som ägare av svenska företag. Joacim Tåg, IFN, deltog den 11 mars i ett samtal om ägarmodeller, aktivt ägande och bolagsutveckling. Han diskuterade ämnet med Ratos vd Susanna Campbell. Arrangör var SNS.
Tåg-Campbell
Joacim Tåg och Susanna Campbell. Foto:SNS
 


Assar Lindbeck, IFN, deltog den 18 februari i ett seminarium på Fores för att uppmärksamma att det är 20 år sedan Lindbeckkommissionen presenterade sitt betänkande ”Nya villkor för ekonomi och politik”. Förslaget omfattade 113 punkter med policyförändringar som skulle hjälpa Sverige ur den ekonomiska krisen på 90-talet. ”Drygt hälften av förslagen har genomförts” sa Assar Lindbeck på seminariet.

När det gäller dagens kris i EU-länderna poängterade han att en åtstramning på utgiftssidan måste kombineras med en liberalisering av marknader. Han beklagade att kommissionen föreslog alltför få liberaliseringar på bostadsmarknaden.

assar2
Foto: SNS
 

Magnus Henrekson deltog i slutet av januari i ett samtal om vinst i vården. Arrangör var SNS. Lena Hallengren, vice ordförande socialutskottet (S) var ytterligare en av deltagarna. Debatten föranleddes av att LO-kongressen beslutat att verka för att ”en non profit-princip ska vara rådande inom vård, skola och omsorg”. Även den socialdemokratiska partistyrelsen har uttalat sig för ”vinstbegränsning”.
Hallengren-Henrekson
Lena Hallengren och Magnus Henrekson.
 

 

Börja prenumerera

IFN:s nyhetsbrev består av sju kortfattade brev med titeln Nyheter från IFN som handlar om IFN:s forskning och forskarnas aktiviteter. Dessutom publiceras IFN Newsletter två gånger per år. Dessa engelska nyhetsbrev är mer omfattande och texterna är författade av IFN-forskare.  Det handlar om temaartiklar som tar upp aktuella samhällsekonomiska frågeställningar.

2017-02-27 puff nyhetsbrev.jpg

I nyhetsbrevet ingår:

  • Sammanfattningar av accepterade artiklar och/eller titlar på working papers utgivna vid institutet
  • Intervju eller reportage om ett aktuellt forskningsämne
  • Presentationer av nya medarbetare och nya projekt
  • IFN-forskarnas deltagande i samhällsdebatt och opinionsbildning


Redaktör: Eva Malm Öhrström

Aktuell forskare

Henrik Jordahl, professor och programchef

Ämnesområden:

Offentlig ekonomi, organisation och verksamhetsledning, politiskt beteende, privatiseringar, sjukvård, skattefinansierade tjänster, utbildning, väfärd och äldreomsorg.

Några av de frågor Henrik Jordahl försöker besvara i sin forskning:

  • Vad förklarar valet mellan offentlig och privat tjänsteproduktion?
  • Hur påverkar detta val tjänsternas kostnader och kvalitet?
  • Vilka förändringar av lagar, regler och praxis skulle förbättra produktionen av skattefinansierade tjänster?

 

 

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se