2013

Nyhetsbrev 4-2013

Nyheter-från-IFN

Huvudtemat i nyhetsbrev 4/2013 är en ESO-rapport om korruption i svenska kommuner: ”Allmän nytta eller egen vinning?”, författad av bland andra två IFN-forskare. Du kan också läsa om nya forskningsrön och forskarnas deltagande i den samhällspolitiska debatten.

Ladda ner som pdf

Läs online


Korruption på svenska är kommunal?

“Frestelsestruktur” är ett begrepp som används av författarna till ESO-rapporten ”Allmän nytta eller egen vinning?”. Hur kommunpolitiker och tjänstemän kan frestas till vänskapstjänster och annat maktmissbruk. De menar att det i första hand tycks vara på lokal nivå som korruption förekommer. I alla fall att det är här som medborgarna tror att korruption existerar. Och bara misstanken är till förfång för demokratin.

Läs mer
 

Andreas Bergh talar
 

Forskningsfronten

I detta nyhetsbrev presenteras tre artiklar skrivna av IFN-forskare som accepterats för publicering i internationella vetenskapliga tidskrifter. En av dessa är “Are the Choices of People Stochastically Rational? A Stochastic Test of the Number of Revealed Preference Violations”, författad av bl.a. Per Hjertstrand och som publiceras i Empirical Economics.

Författarna till studien utvecklar en statistisk procedur för att testa om data som innehåller mätfel eller andra slumpmässiga element stämmer överens med ekonomisk teori.

Läs mer


Karriär i USA

Petra Persson är affilierad till IFN och disputerade i mars månad i nationalekonomi vid Columbia University. Som andra svensk någonsin har hon valts att delta i The Review of Economic Studies Tour, där världens sju mest lovande doktorander inom nationalekonomi och finans presenterar sin forskning. I augusti flyttar hon till Kalifornien och Stanford University.

Läs mer

Petra-Persson-bearbetad-nyhetsbrev

Huvud-Debatt

Frederic2

Frédéric Delmar som är affilierad till IFN, föreläste den 10 april hos Esbri om “Varför tillväxt är farligt?”. 

Läs mer

Bild7

Den 22 mars talade Magnus Henrekson inför ICC:s skattegrupp om bl.a. beskattning av personaloptioner.

Läs mer


Börja prenumerera

IFN:s nyhetsbrev består av sju kortfattade brev med titeln Nyheter från IFN som handlar om IFN:s forskning och forskarnas aktiviteter. Dessutom publiceras IFN Newsletter två gånger per år. Dessa engelska nyhetsbrev är mer omfattande och texterna är författade av IFN-forskare.  Det handlar om temaartiklar som tar upp aktuella samhällsekonomiska frågeställningar.

2017-02-27 puff nyhetsbrev.jpg

I nyhetsbrevet ingår:

  • Sammanfattningar av accepterade artiklar och/eller titlar på working papers utgivna vid institutet
  • Intervju eller reportage om ett aktuellt forskningsämne
  • Presentationer av nya medarbetare och nya projekt
  • IFN-forskarnas deltagande i samhällsdebatt och opinionsbildning


Redaktör: Eva Malm Öhrström

Aktuell forskare

Henrik Jordahl, professor och programchef

Ämnesområden:

Offentlig ekonomi, organisation och verksamhetsledning, politiskt beteende, privatiseringar, sjukvård, skattefinansierade tjänster, utbildning, väfärd och äldreomsorg.

Några av de frågor Henrik Jordahl försöker besvara i sin forskning:

  • Vad förklarar valet mellan offentlig och privat tjänsteproduktion?
  • Hur påverkar detta val tjänsternas kostnader och kvalitet?
  • Vilka förändringar av lagar, regler och praxis skulle förbättra produktionen av skattefinansierade tjänster?

 

 

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se