2013

Nyhetsbrev 5-2013

Nyheter-från-IFN

 

I Nyhetsbrev 5/2013 presenteras ESO-rapporten ”Jobbdynamik i svenskt näringsliv 1990 till 2009”. Forskarna Fredrik Heyman, Pehr-Johan Norbäck och Lars Persson har studerat var och i vilka branscher som jobben skapats under de senaste 20 åren. I detta nyhetsbrev berättar dessutom forskaren Niclas Berggren hur det kommer sig att hans och Therese Nilssons forskning räderat fler än 70 000 gilla på Facebook!

Ladda ner som PDF


BlommorApsis

Alla läsare önskas trevlig sommar!

 


Mångfald av företag ger mångfald av jobb

Den 4 juni arrangerade IFN ett seminarium om ESO-rapporten ”Jobbdynamik i svenskt näringsliv 1990 till 2009”. Nationalekonomerna Fredrik Heyman, Pehr-Johan Norbäck och Lars Persson presenterade resultatet av sin studie om dynamiken på den svenska arbetsmarknaden. De visar att vad som behövs för att skapa många nya jobb är en mix av små och stora företag. Och så regler och institutioner som är neutrala i förhållande till storlek och ålder på företag.

Läs mer
 

1950796-three-baby-in-diapers-with-laptops-on-white Bearbetad
 

Forskningsfronten

IFN:s forskningsresultat publiceras först som working papers  i preliminär form. I regel utkommer de senare i reviderad form i forskningstidskrifter som är externt granskade, då som accepterade artiklar. Sedan senast har  Johannes Mauritzens artikel ”Scrapping a Wind Turbine: Policy Changes, Scrapping Incentives, and Why Wind Turbines in Good Locations Get Scrapped First”, publicerats i Energy Journal.

Läs mer


Stora framgångar i sociala medier

Den 15 maj publicerade Washington Post en artikel som tar sin utgångpunkt i studien ”Does Economic Freedom Foster Tolerance?” av Niclas Berggren och Therese Nilsson. Studien hade publicerats i den vetenskapliga tidskriften Kyklos. Efter ett par veckor hade artikeln i Washington Post kommenterats av nästan 2 200 läsare, fått fler än 72 000(!) gilla på Facebook och renderat fler än 5 000 tweets.

Läs mer

Berggren & Nilsson

Huvud-Debatt

För 15:e året i rad samlades en internationell forskarelit i skånska Mölle i slutet av maj. Programmet var digert. Ett av seminarierna handlade om vd-kompensation. Panelen leddes av Jason Karaian från tidskriften The Economist. Professor Lars Oxelheim, Lunds universitet och IFN,  ansvarade för arrangemanget.

Fler IFN-forskare har deltagit i den både den offentliga och i forskningsdebatten. Bland andra Karin Edmark, Magnus Henrekson, Pär Holmberg, Tino Sanandaji och Per Skedinger.

Läs mer


Börja prenumerera

IFN:s nyhetsbrev består av sju kortfattade brev med titeln Nyheter från IFN som handlar om IFN:s forskning och forskarnas aktiviteter. Dessutom publiceras IFN Newsletter två gånger per år. Dessa engelska nyhetsbrev är mer omfattande och texterna är författade av IFN-forskare.  Det handlar om temaartiklar som tar upp aktuella samhällsekonomiska frågeställningar.

2017-02-27 puff nyhetsbrev.jpg

I nyhetsbrevet ingår:

  • Sammanfattningar av accepterade artiklar och/eller titlar på working papers utgivna vid institutet
  • Intervju eller reportage om ett aktuellt forskningsämne
  • Presentationer av nya medarbetare och nya projekt
  • IFN-forskarnas deltagande i samhällsdebatt och opinionsbildning


Redaktör: Eva Malm Öhrström

Aktuell forskare

Henrik Jordahl, professor och programchef

Ämnesområden:

Offentlig ekonomi, organisation och verksamhetsledning, politiskt beteende, privatiseringar, sjukvård, skattefinansierade tjänster, utbildning, väfärd och äldreomsorg.

Några av de frågor Henrik Jordahl försöker besvara i sin forskning:

  • Vad förklarar valet mellan offentlig och privat tjänsteproduktion?
  • Hur påverkar detta val tjänsternas kostnader och kvalitet?
  • Vilka förändringar av lagar, regler och praxis skulle förbättra produktionen av skattefinansierade tjänster?

 

 

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se