2013

Nyhetsbrev 7-2013

Nyheter-från-IFN

 

Stort intresse för moral och värderingar

Under hösten arrangerar IFN en rad öppna seminarier. Två av dessa har behandlat betydelsen av moral och värderingar för såväl marknadsekonomins funktionssätt som för välståndet i samhället i stort. Ytterligare tre seminarier finns i kalendern. 

Ladda ner som PDF


 

Phelps0

“The West is at Risk – a Battle Between Modern and Traditional Values”

Den 9 oktober arrangerade IFN ett seminarium med nobelpristagaren i ekonomi (2006) Edmund Phelps som höll ett anförande om innovationskraftens betydelse för tillväxt och välstånd. Magnus Henrekson, IFN, och Solveig Wikström, Stockholms universitet, kommenterade. Under seminariets andra hälft talade Vladimir Kvint, La Salle University och Moscow University, om hur kvalitet i olika avseenden är avgörande för samhällsutvecklingen – och ytterst huruvida ett samhälle kan bestå. Torbjörn Becker från Stockholm Institute of Transition Economics kommenterade detta.

Läs mer
 Kommande seminarium
 

"The Decline and Fall of the Stock Market" 

Alexander Ljungqvist, professor i finansiell ekonomi och entreprenörskap vid New York University inleder ett seminarium om vad det betyder att listning på börsen blivit ett mindre attraktivt alternativ. Han deltar i en efterföljande paneldiskussion tillsammans med Börje Ekholm, vd Investor och ordförande i NASDAQ OMX, samt Magnus Billing, vd NASDAQ OMX i Stockholm. Diskussionen modereras av Mia Odabas, ekonomijournalist.

Seminariet arrangeras av IFN i samarbete med Knut Wicksell Centre for Financial Studies.

Plats: Näringslivets Hus, Storgatan 19, Stockholm.
Tid: Torsdag 28 november kl. 8.30–10.00. 

Läs mer och anmälan
 DavidRoseApsis0

Moral – den bortglömda nyckeln till välstånd

Den 26 september arrangerades ett seminarium med professor David Rose, University of Missouri–St Louis. Rose presenterade sin bok Moral Foundation of Economic Behavior

Kommentator var Inga-Britt Ahlenius, tidigare generaldirektör för Riksrevisionsverket samt Niclas Berggren, docent, IFN, som forskar om institutionell och politisk ekonomi; tillit, tolerans och religion. Thomas Gür, författare och företagare, var moderator.

Läs mer

 

Norsktbesok0

Norska politiker på besök

Morten Søberg, avgående statssekreterare, norska Finansdepartementet talade på IFN den 7 oktober. Ämnet var ”den nya norska bankregleringen som verktyg för finansiell stabilitet”. Även avgående olje- och energiministern Ola Borten Moe deltog.

Søberg förklarade att en fråga som skiljer avgående och tillträdande regeringar är hur stort eget kapital som bostadsköpare behöver satsa. I dag är andelen 15 procent, medan partierna som ingår i den tillträdande regeringen vill sänka beloppet till den svenska nivån, dvs. 10 procent.
 Välfärdstjänster i privat regi: Framväxt och drivkrafter

Inom ramen för ett samarbete mellan IFN och SNS – Från välfärdsstat till välfärdssamhälle – presenteras den 13 november antologin Välfärdstjänster i privat regi: Framväxt och drivkrafter. Redaktör för boken är Henrik Jordahl, IFN.

Redan den 6 november arrangeras ett seminarium där ett kapitel i boken, författat av Anders Lindbom, professor i statsvetenskap, behandlas. Temat är Privatiseringar i kommuner med vänsterstyre – en splittrad socialdemokrati.

Läs mer

 

Forskningsfronten


Artiklar i vetenskapliga tidskrifter

IFN:s forskningsresultat publiceras i olika kanaler. Arbeten i preliminär form publiceras som working papers. I regel utkommer de senare i reviderad form i forskningstidskrifter som är externt granskade, då som accepterade artiklar. Här kan du läsa om allt från minimilöner till rekrytering av kvinnliga styrelseledamöter.

Läs mer

Huvud-Debatt

SuzanneScotchmer0

Akademiskt inriktade seminarier arrangeras varje onsdag på IFN. Forskare från IFN och andra institut och universitet presenterar sin forskning. På bilden ses Suzanne Scotchmer, University of California, Berkeley, som i mitten av september presenterade sin forskning Patents in the University: Priming the Pump and Crowding Out.


Finanspolitiskaradet0

Fredrik Heyman (talare i bilden), Pehr-Johan Norbäck och Lars Persson har efter sommaren presenterat sin ESO-rapport om var jobben skapas bland annat på Finansdepartementet. I bilden är det tjänstemän på Finanspolitiska rådet som lyssnar på vad forskarna kommit fram till.


MagnusHenrekson0
 

Magnus Henrekson, IFN, kommenterade Enrico Morettis forskning på ett seminarium arrangerat av Stockholms Handelskammare och Swedbank i slutet av september. Morettis forskning visar att städer som öppnar för innovation och satsar på att attrahera innovativa företag och människor fortsätter att växa och utvecklas.
 

TinoSanandaji0

Tino Sanandaji, IFN, talade inför borgerliga ledar- och opinionsskribenter. Ämnet var ”Migrationen, ekonomin och medierna”. Han redogjorde bland annat för hur Dagens Nyheter rapporterat om en OECD-rapport om kostnader och vinster av invandring för samhället. Han menade att många medier förvrider fakta.

 

Börja prenumerera

IFN:s nyhetsbrev består av sju kortfattade brev med titeln Nyheter från IFN som handlar om IFN:s forskning och forskarnas aktiviteter. Dessutom publiceras IFN Newsletter två gånger per år. Dessa engelska nyhetsbrev är mer omfattande och texterna är författade av IFN-forskare.  Det handlar om temaartiklar som tar upp aktuella samhällsekonomiska frågeställningar.

2017-02-27 puff nyhetsbrev.jpg

I nyhetsbrevet ingår:

 • Sammanfattningar av accepterade artiklar och/eller titlar på working papers utgivna vid institutet
 • Intervju eller reportage om ett aktuellt forskningsämne
 • Presentationer av nya medarbetare och nya projekt
 • IFN-forskarnas deltagande i samhällsdebatt och opinionsbildning


Redaktör: Eva Malm Öhrström

IFN kalendarium

 • 10
  Mars

  TBA

  Forskarseminarier

  Julius Andersson Stockholm School of Economics

Aktuell forskare

Henrik Jordahl, professor och programchef

Ämnesområden:

Offentlig ekonomi, organisation och verksamhetsledning, politiskt beteende, privatiseringar, sjukvård, skattefinansierade tjänster, utbildning, väfärd och äldreomsorg.

Några av de frågor Henrik Jordahl försöker besvara i sin forskning:

 • Vad förklarar valet mellan offentlig och privat tjänsteproduktion?
 • Hur påverkar detta val tjänsternas kostnader och kvalitet?
 • Vilka förändringar av lagar, regler och praxis skulle förbättra produktionen av skattefinansierade tjänster?

 

 

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se