2013

Nyhetsbrev 8-2013

Nyheter-från-IFN

 

Ladda ner nyhetsbrevet som PDF

 

Henrik-Jordahl

Ny forskningsrapport om privatisering av välfärden

Forskningsrapporten Välfärdstjänster i privat regi: framväxt och drivkrafter presenterades den 13 november. Rapporten är resultatet av ett samarbete mellan IFN och SNS. Docent Henrik Jordahl, IFN, är redaktör för antologin som handlar om när, var, hur och varför svenska kommuner och landsting har privatiserat skattefinansierad produktion av välfärdstjänster.

Läs mer

 

kelmanx

Gästforskare studerar hur Sverige har förändrats

Steven Kelman är professor i offentlig förvaltning vid John F. Kennedy School of Government, Harvard. Under en månads tid gästade han IFN och var bland annat talare på ett seminarium om offentlig upphandling. ”Jag är särskilt intresserad av resultatstyrning” förklarar Kelman på felfri svenska. Under sin Sverigevistelse har han studerat hur Sverige har förändrats under de senaste 40 åren. 

Läs mer
 

Forskningsfronten


I detta nyhetsbrev kan du bland annat läsa om forskning som visar att Ny Demokrati hade en negativ effekt på placering av invandrare och att Miljöpartiet hade en positiv effekt på ambitionsnivån i miljöpolitiken. I en annan studie förklaras att individer vars fäder härstammar från mer demokratiska länder har större tillit än de vars fäder är födda i mer autokratiska stater. 

Läs mer

Huvud-Debatt

Ljunge


I slutet av oktober presenterade Martin Ljunge, IFN, sin forskning för Ulf Kristersson, socialförsäkringsminister. Det handlade om ”Ökad sjukskrivning – en trend över generationer”. Ulf Kristersson, som själv har en ekonomexamen från Uppsala universitet, lyssnade, ställde frågor och resonerade med Martin Ljunge om hans studier som visar att det sker en trendmässig ökning – från generation till generation – av användningen av sjukförsäkringen.

Läs mer om forskningen


Lindbeck


Den 28 oktober medverkade Assar Lindbeck och Per Skedinger, IFN, i ett seminarium anordnat av Centerpartiet. Annie Lööf (C) öppnade seminariet och ställde frågan ”hur kan vi förhindra att Sverige blir ett insider-outsider-land?” Diskussionen handlade dels om arbetsmarknaden, dels om bostadsmarknaden. Assar Lindbeck inledde och Per Skedinger kommenterade. I bilden ses från vänster: Martin Ådahl, Assar Lindbeck, Anders Forslund och Per Skedinger.

Se seminariet på SVT Play


Henrekson
 

Magnus Henrekson deltog i mitten av oktober i Studio Samtid anordnat av Greatness PR. Ämnet var ”Curlinggenerationen kommer att ta över – men kan den styra landet?”. Magnus Henrekson menade att yngre generationer behöver lära sig uthållighet och punktlighet för att få arbete. I en panel av 90-talister menade man att unga i dag ställer andra krav på arbete och arbetsliv. I bilden ses Magnus Henrekson och Cecilia Garme, kvällens moderator. 

Läs debattartikel i ämnet.
 


 

Fler aktiviteter

Tino Sanandaji, IFN, talade i oktober på ett seminarium om personaloptioner som arrangerades av Miljöpartiet i riksdagen.

Den 22 oktober var Andreas Bergh, IFN, talare på Lunds Filosoficirkel. temat var: Vart leder vägen kantad av goda föresatser?

Henrik Jordahl, IFN, talade i slutet av oktober om fritt val av förskola inför den danska Produktivitetskommissionen som var på besök i Stockholm.
 

Börja prenumerera

IFN:s nyhetsbrev består av sju kortfattade brev med titeln Nyheter från IFN som handlar om IFN:s forskning och forskarnas aktiviteter. Dessutom publiceras IFN Newsletter två gånger per år. Dessa engelska nyhetsbrev är mer omfattande och texterna är författade av IFN-forskare.  Det handlar om temaartiklar som tar upp aktuella samhällsekonomiska frågeställningar.

2017-02-27 puff nyhetsbrev.jpg

I nyhetsbrevet ingår:

  • Sammanfattningar av accepterade artiklar och/eller titlar på working papers utgivna vid institutet
  • Intervju eller reportage om ett aktuellt forskningsämne
  • Presentationer av nya medarbetare och nya projekt
  • IFN-forskarnas deltagande i samhällsdebatt och opinionsbildning


Redaktör: Eva Malm Öhrström

Aktuell forskare

Henrik Jordahl, professor och programchef

Ämnesområden:

Offentlig ekonomi, organisation och verksamhetsledning, politiskt beteende, privatiseringar, sjukvård, skattefinansierade tjänster, utbildning, väfärd och äldreomsorg.

Några av de frågor Henrik Jordahl försöker besvara i sin forskning:

  • Vad förklarar valet mellan offentlig och privat tjänsteproduktion?
  • Hur påverkar detta val tjänsternas kostnader och kvalitet?
  • Vilka förändringar av lagar, regler och praxis skulle förbättra produktionen av skattefinansierade tjänster?

 

 

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se