Marknadsmakt minskar incitament att investera i kärnkraft
av Sven-Olof Fridolfsson

Diskussionen om kärnkraft fokuserar mestadels på säkerhetsrisker, kärnavfallets miljökostnader och klimatfördelar av minskade koldioxidutsläpp. Ytterligare en aspekt som bör beaktas är möjliga konsekvenser av det koncentrerade ägandet av den nordiska elproduktionen, däribland kärnkraften. Är det så att marknadsmakt leder till underinvesteringar i kärnkraft, frågar Sven-Olof Fridolfsson i denna artikel.
Läs mer

IFN:s forskningsresultat publiceras i olika kanaler. Arbeten i preliminär form publiceras som working papers. I regel utkommer de senare i reviderad form i forskningstidskrifter som är externt granskade, då som accepterade artiklar.
Accepterade artiklar
Det tyska Institute for the Study of Labor, IZA, har med stöd av Världsbanken, m.fl., skapat bland annat en online plattform (IZA World of Labor) som riktar sig till beslutsfattare med intresse för arbetsmarknadsekonomi. Där publiceras vetenskapliga artiklar och bland dessa en studie av Magnus Henrekson, “How labor market institutions affect job creation and productivity growth”, IZA World of Labor.
Ekonomisk tillväxt kräver en kontinuerlig omflyttning av resurser mellan företag och uppgradering av roduktionsteknologier. De institutioner som bestämmer hur arbetsmarknaden fungerar påverkar den ekonomiska dynamiken. Tillväxtbefrämjande arbetsmarknadsinstitutioner inkluderar möjligheter att flytta pensionsförmåner och annan upparbetad trygghet, att sjukvårdsförsäkringar inte knyts till den nuvarande arbetsgivaren, individualiserad lönebildning och offentliga försäkringssystem som uppmuntrar till rörlighet och risktagande.
Henrik Horn och Petros C. Mavroidis, ”Multilateral Environmental Agreements in the WTO: Silence Speaks Volumes”, International Journal of Economic Theory.
Många länder har undertecknat såväl WTO-avtalet som ett antal internationella miljöavtal. Oftast specificeras dock inget om relationen mellan avtalen. Denna studie argumenterar för att WTO-domstolar inte ska acceptera att WTO-avtalet frångås på grund av åtaganden i miljöavtal när parterna själva inte har gjort sådana kopplingar mellan avtalen.
Per Botolf Maurseth och Roger Svensson, “Micro Evidence on International Patenting”, Economics of Innovation and New Technology.
I en teoretisk modell analyseras vilka faktorer som påverkar att uppfinnare ansöker om patent utomlands. De empiriska skattningarna är i linje med teorin och visar att både patent med hög kvalitet och faktorer i värdlandet såsom ekonomisk tillväxt, marknadsstorlek och teknologisk rivalitet, ökar benägenheten att ansöka om patent.
Working Papers (titel från svensk sammanfattning)
- Könskvotering: den medelmåttige mannens kris, av Olle Folke och Johanna Rickne.
- Svenska produktmarknadsreformer och drivkrafter för innovation, av Harald Edquist och Magnus Henrekson, IFN.
- Utländska företag i Sydostasien bidrar med ny teknologi och internationella nätverk, av Fredrik Sjöholm.
- Demokrati främjar tillit, av Martin Ljunge.
- Vem tar för mycket risk med andras pengar?, av Ola Andersson, IFN, samt Håkan J. Holm, Jean-Robert Tyran och Erik Wengström.
- Ny metod att testa om konsumenter nyttomaximerar när data innehåller mätfel, av Per Hjertstrand.
- Handelsfördelar för utvecklingsländer leder inte alltid till exportdiversifiering, av Maria Persson, IFN, och Fredrik Wilhelmsson.
- Mer utbildning förbättrar människors hälsa, av Martin Fischer, Martin Karlsson och Therese Nilsson, IFN.
