Nyhetsbrev 1-2014

Affilierad till IFN: Alexander Ljungqvist om forskning och kanelbullar

Alexander Ljungqvist är en internationellt välrenommerad forskare, utbildad i Sverige och England och sedan ett år tillbaka affilierad till IFN. Han innehar en professur med inriktning på entreprenörskap och finansiell ekonomi vid Stern School of Business, New York University.

AL
Alexander Ljungqvist, som är affilierad till IFN, talade på ett seminarium om börsen nedgång och fall. Tillsammans med forskare på IFN studerar han hur börsens omfattning påverkar småsparare och effektiviteten i näringslivspolitiken. Foto: Karl Gabor.
 

Alexander Ljungqvists forskning sträcker sig från empirisk företagsfinansiering och finansiering av entreprenörer till prissättning på finansiella tillgångar och industriell ekonomi. Hösten 2013 talade han om börsens nedgång och fall på ett seminarium arrangerat av IFN. Under de kommande åren studerar han, tillsammans med forskare på IFN, hur börsens omfattning påverkar småsparare och effektiviteten i näringslivspolitiken.

Alexander Ljunqvist talar svenska men när det gäller forskning så övergår han gärna till engelska.

– Jag är född i Hamburg. Min pappa är tysk och min mamma svenska. Vi hade sommarställe i Sverige och jag gick i skolan här ett år som barn, förklarar han.

När det blev dags för universitetsstudier valde Alexander Ljungqvist att återvända till Sverige för att läsa på den internationella ekonomlinjen i Lund. Under studietiden fick han ett Wallenbergstipendium för att studera i Oxford, dit han sedan återvände för doktorandstudier och senare anställning som lektor. År 2000 packade han sina väskor för att flytta till New York. Vad var det som lockade på andra sidan Atlanten?

– Forskningsmedlen är mer generösa, säger han och förklarar att det handlar både om kvantitet och kvalitet. Det senare, säger han, är främst frågan om en mer decentraliserad beslutsprocess. 

– Min undervisningsplikt är bara en tredjedel så omfattande som den var i Oxford. Dessutom är lönen betydligt bättre, konstaterar han och tillägger att om han blivit kvar i Oxford så hade få av de studier han arbetat med sedan millennieskiftet blivit av. 

– För det första var jag ensam forskare inom finansiell ekonomi, säger han och berättar att för många akademiker i England krymper dessutom tiden som kan avsättas för forskning eftersom lönen på universiteten är relativt låg och många tar konsultuppdrag för att klara sig. 

Men mycket har förändrats på ett par decennier. I dag, anser Ljungqvist, finns det många framträdande forskare inom finansiell ekonomi även i Europa. Han nämner London och Oxford i England, och så Schweiz. Även Stockholm och då främst att “Swedish House of Finance, på Handelshögskolan, finns på kartan”. Det schweiziska Swiss Finance Institute är intressant, tycker Alexander Ljungqvist. Han är själv rådgivare där. Det handlar bland annat om ett virtuellt nätverk av schweiziska universitet (swissuniversity.ch).

– Man har satsat hårt på doktorandutbildning och verkligen lyckats bra.

Vilka forskningsfrågor är det då som ligger i tiden?

– Börsens betydelse är central och andra frågor förknippade med börsen. Ta exempelvis handeln som sker via datorer i en allt snabbare takt. Ett stabilitetsproblem har uppstått och vi måste fråga oss vad vi gör och om det är värt kostnaderna.

Alexander Ljungqvist tror inte det. Han menar att det knappast finns någon företagsledare som vill ha denna enormt snabba omsättning på börsen. Det tjänar inte företagen på. Och kostnaderna är allt för stora att bygga datorer och system som klarar höghastighetshandel.

Hur kommer det sig att han blivit affilierad till IFN?

– Jag vill försöka få mer anknytning till Sverige, förklarar Alexander Ljungqvist och tillägger att han ”är imponerad av folket på IFN”.

Han menar att hans svenskhet mest sitter i inställningen till en rad samhällsfenomen, som offentlighetsprincipen och rättvisa (fair play). Han säger att mycket är annorlunda i USA, exempelvis förhållandet mellan stat och medborgare. 

– I Sverige är jämställdhet en självklarhet och det är viktigt för mig. I USA ser man helt annorlunda på det. 

På frågan om det finns något han saknar när han inte är i Sverige så svarar han först nej, men när intervjun är slut så kryper det fram: kanelbullar. Alexander Ljungqvist älskar svenska kanelbullar!

 

Börja prenumerera

IFN:s nyhetsbrev består av sju kortfattade brev med titeln Nyheter från IFN som handlar om IFN:s forskning och forskarnas aktiviteter. Dessutom publiceras IFN Newsletter två gånger per år. Dessa engelska nyhetsbrev är mer omfattande och texterna är författade av IFN-forskare.  Det handlar om temaartiklar som tar upp aktuella samhällsekonomiska frågeställningar.

2017-02-27 puff nyhetsbrev.jpg

I nyhetsbrevet ingår:

  • Sammanfattningar av accepterade artiklar och/eller titlar på working papers utgivna vid institutet
  • Intervju eller reportage om ett aktuellt forskningsämne
  • Presentationer av nya medarbetare och nya projekt
  • IFN-forskarnas deltagande i samhällsdebatt och opinionsbildning


Redaktör: Eva Malm Öhrström

IFN kalendarium

Aktuell forskare

Henrik Jordahl, professor och programchef

Ämnesområden:

Offentlig ekonomi, organisation och verksamhetsledning, politiskt beteende, privatiseringar, sjukvård, skattefinansierade tjänster, utbildning, väfärd och äldreomsorg.

Några av de frågor Henrik Jordahl försöker besvara i sin forskning:

  • Vad förklarar valet mellan offentlig och privat tjänsteproduktion?
  • Hur påverkar detta val tjänsternas kostnader och kvalitet?
  • Vilka förändringar av lagar, regler och praxis skulle förbättra produktionen av skattefinansierade tjänster?

 

 

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se