2014

Nyhetsbrev 2-2014

Nyheter-från-IFN

 

Ladda ner nyhetsbrevet som PDF

 

skatter

Skatter, skatter och lägre skatter ... 

Är det verkligen sant att Sverige är ett skatteparadis i dag? frågar Magnus Henrekson i boken En skattereform för 2000-talet. Hans studie är en av många om skatter som IFN-forskare fortlöpande presenterar. I dagarna avslutas ett skattehistoriskt projekt under ledning av docent Mikael Stenkula. Exempel på andra skattefrågor som IFN studerar är beskattning av optioner och skatternas betydelse för tillgång på riskkapital.

Läs mer

Forskningsfronten

 

I detta nyhetsbrev presenteras kortfattat studier bland annat med förslag på ett nytt mått för att mäta graden av entreprenörskap. I en artikel har författarna kommit fram till att antikens Aten var en fri och välfungerande marknadsekonomi, med ekonomisk frihet ungefär som i dagens Hong Kong. Internationella miljöavtal och spelteori är andra ämnen som behandlas av IFN-forskare i studier som accepterats för publicering i internationella vetenskapliga tidskrifter.

Läs mer

Huvud-Debatt

 

Henrik400


Henrik Jordahl, IFN, har under januari presenterat antologin Välfärdstjänster i privat regi: framväxt och drivkrafter i en rad sammanhang. Rapporten ingår i IFN och SNS forskningsprogram Från välfärdsstat till välfärdssamhälle. På bilden talar han inför ekonomer på Konjunkturinstitutet. 

Läs om antologin


Andreas400


Skattesänkningar och offentliga resurser är titeln på den rapport som Svenskt Näringsliv presenterade i slutet av januari. Författare är Mikael Witterblad och Johan Fall. Andreas Bergh, IFN, kommenterade. En av slutsatserna i rapporten är att resurserna till vård, skola och omsorg ökat under 2000-talet.

Se seminariet på SVT Play


Assar400
 

På ett seminarium med Bokriskommittén förklarade Assar Lindbeck, IFN, att avregleringen av bostadsmarknaden måste vara blocköverskridande samt att en stegvis avreglering skulle gynna låginkomsttagare eftersom överskottsefterfrågan på hyresrätter pressat upp priserna på bostadsrätter.

Lyssna till intervju med bl.a. Assar Lindbeck

 

Stefan400

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven besökte IFN i mitten av januari. Han lyssnade till presentationer om institutet och dess forskning, i första hand om forskningsprogrammet Tjänstesektorns ekonomi. I bilden ses han i samtal med Michael Treschow, styrelseordförande IFN. 

 

Hansson400

Åsa Hansson (längst till vänster) och Magnus Henrekson (längst till höger), båda IFN, är medförfattare till boken En skattereform för 2000-talet som presenterades i Stockholm i januari. Åsa Hanssons bidrag har titeln “Så får vi ett effektivt skattesystem”. Medan Magnus Henrekson skriver om “Ett skatteparadis för de redan rika”. Han vill ändra på skattesystemet så att det uppmuntrar satsningar i nya företag mer än passivt sparande. 

Läs författarnas inlägg på DN Debatt
 

LarsAri400

Magnus Henrekson och Tino Sanandaji, IFN, är författare i antologin EU och de globaliserade obalanserna – Europaperspektiv 2014. De skriver om hur Europa kan få fler superentreprenörer. Antologin presenterades av Nätverket för Europaforskning den 5 februari. I bilden ses (vänster) Lars Oxelheim, affilierad till IFN och en av bokens redaktörer, och Ari Kokko, Copenhagen Business School.

Läs kapitlet om superentreprenörer
 

Magnus400

Magnus Henrekson, IFN, var kommentator när SNS presenterade Konjunkturrådets rapport 2014. Hur får vi råd med välfärden? Annika Sundén, Torben M. Andersen och Jesper Roine har författat rapporten som även finansminister Anders Borg gav sina synpunkter på. SVT Forum direktsände seminariet.

Se seminariet på SVT Play

 

KortOchGottApsis

 

Vad har vi lärt av 25 år med privat äldreomsorg?

Inom ramen för forskningsprogrammet Från välfärdsstat till välfärdssamhälle, som är ett samarbete mellan IFN och SNS, arrangeras ett frukostseminarium den 21 februari kl. 8.15–9.30.

Professor Mats Bergman och docent Henrik Jordahl, IFN, har på uppdrag av Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO) analyserat hur konkurrensutsättning av svensk äldreomsorg kan skapa så stor brukarnytta som möjligt på ett kostnadseffektivt sätt. På seminariet presenteras deras slutsatser.

Läs mer


Oscar Erixson 130x190

Oscar Erixson är nyanställd som forskare på IFN. Han disputerade 2013 vid Uppsala universitet på en avhandling med titeln Economic Decisions and Social Norms in Life and Death Situations. Hans forskningsområden är inom offentlig ekonomi, hälsoekonomi och tillämpad beteendeekonomi. 

Börja prenumerera

IFN:s nyhetsbrev består av sju kortfattade brev med titeln Nyheter från IFN som handlar om IFN:s forskning och forskarnas aktiviteter. Dessutom publiceras IFN Newsletter två gånger per år. Dessa engelska nyhetsbrev är mer omfattande och texterna är författade av IFN-forskare.  Det handlar om temaartiklar som tar upp aktuella samhällsekonomiska frågeställningar.

2017-02-27 puff nyhetsbrev.jpg

I nyhetsbrevet ingår:

  • Sammanfattningar av accepterade artiklar och/eller titlar på working papers utgivna vid institutet
  • Intervju eller reportage om ett aktuellt forskningsämne
  • Presentationer av nya medarbetare och nya projekt
  • IFN-forskarnas deltagande i samhällsdebatt och opinionsbildning


Redaktör: Eva Malm Öhrström

IFN kalendarium

Aktuell forskare

Henrik Jordahl, professor och programchef

Ämnesområden:

Offentlig ekonomi, organisation och verksamhetsledning, politiskt beteende, privatiseringar, sjukvård, skattefinansierade tjänster, utbildning, väfärd och äldreomsorg.

Några av de frågor Henrik Jordahl försöker besvara i sin forskning:

  • Vad förklarar valet mellan offentlig och privat tjänsteproduktion?
  • Hur påverkar detta val tjänsternas kostnader och kvalitet?
  • Vilka förändringar av lagar, regler och praxis skulle förbättra produktionen av skattefinansierade tjänster?

 

 

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se