

Global Award – ett forskningspris i världsklass
Global Award for Entrepreneurship Research delas ut till en forskare som väsentligt bidragit till att öka kunskapen inom entreprenörskap. Prissumman är 100 000 euro. Fil.dr Mikael Stenkula, IFN, utsågs nyligen till sekreterare i priskommittén, som också delar ut Unga forskarpriset inom ramen för Entreprenörskapsforums verksamhet. Det är IFN som tillsammans med Entreprenörskapsforum ansvarar för Global Award.
Läs mer
Ladda ner nyhetsbrevet som PDF

Seminarium 10 mars
Universitetsreform! – recept för att lyfta högre utbildning
I boken Universitetsreform! Så kan vi rädda och lyfta den högre utbildningen (Samhällsförlaget) föreslås en rad reformer. Kungstanken är att universitetslärarna ska ha ansvar för resultatet, vilket de inte har i dag. Målet ska vara att utbildningens kvalitet förbättras genom att lärarna ställer ordentliga krav och studenterna ökar sina ansträngningar. Universitetslärarna bör dock inte få helt fria händer att styra och ställa, skriver författarna. ”Den frihet professionen får är friheten att själv bestämma hur bättre resultat ska åstadkommas. Men resultaten måste följas upp.”
Välkommen att lyssna till ett samtal om framtiden för svensk högskoleutbildning. Förutom två av bokens författare – Patrik Engellau och Magnus Henrekson – deltar Jens Schollin, rektor för Örebro universitet, professor Ebba Witt-Brattström, Helsingfors universitet, Ursula Berge, samhällspolitisk chef på Akademikerförbundet SSR, och Håkan Regnér, docent i nationalekonomi och verksam på Saco.
Tid: Tisdagen den 10 mars kl. 8.30–10.00; lätt frukost från kl. 8.00.
Plats: Armémuseum, Artillerigatan 13, Stockholm.
Läs mer och anmälan

IFN:s forskningsresultat publiceras i preliminär form som working papers. I regel utkommer de senare i reviderad form i forskningstidskrifter som är externt granskade. De senaste studierna som accepterats för publicering i vetenskapliga tidskrifter handlar bland annat om hur plånboksfrågor påverkar i ett val, hur hög skatt ger lägre tillväxt och att det är ett litet antal snabbväxande företag som förklarar sysselsättningstillväxten i ett land.
Läs mer
Ny affilierad forskare

Christian Bjørnskov, professor vid Aarhus universitet i Danmark, är ny affilierad forskare på IFN. Han ingår i forskningsprogrammet Institutionernas ekonomi. Hans forskning rör i huvudsak social tillit, lycka, bistånd och institutioner.
Ny bok publiceras i USA
Resultaten från IFN:s historiska skatteprojekt publiceras under 2015 i bokform. Det amerikanska förlaget Palgrave Macmillan ger ut boken. Magnus Henrekson och Mikael Stenkula, IFN, är redaktörer för volymen.
Aktiviteter

Den 19 januari presenterade Carl Magnus Bjuggren, IFN, forskning om Lagen om anställningsskydd (LAS) och arbetsproduktivitet. Han gjorde det på Nationalekonomiska institutionen, Internationella Handelshögskolan i Jönköping.

Den 22 januari organiserade Ola Andersson, IFN, en workshop inom Behavioral Economics Network. Ett 15-tal forskare möttes för att presentera och diskutera studier. Exempel på ämnen: Subliminal influence on generosity och Money as a bubble?


För 18:e gången arrangerade SNEE och Lars Oxelheim, IFN och Lunds universitet, en konferens kring en ny bok om forskning med europaperspektiv. I årets bok diskuterar elva ledande svenska forskare välfärdsgapet i Europa och hur den sociala sammanhållningen kan säkras, däribland Martin Ljunge, IFN, som skrivit om tillit bland flera generationer invandrare.
I bilden ses från vänster Jaan Paju, doktorand Stockholms universitet, Ann-Cathrine Jungar, docent i statsvetenskap Södertörns högskola, Martin Ljunge, IFN, och Anna-Sara Lind, docent i offentlig rätt vid Uppsala universitet.

Per Skedinger, IFN, talade i slutet av januari på Arbetsrättsliga föreningen. Mötet arrangerades för att uppmärksamma dels att Lagen om anställningsskydd fyllt 40 år, dels att föreningen fyllt 60 år. Skedinger presenterade aktuell forskning om anställningsskydd.

Andreas Bergh, IFN och Lunds universitet, intervjuades av tidigare folkpartiledaren Bengt Westerberg i programmet En bok, en författare. Ämnet var Berghs bok Sweden and the Revival of the Capitalist Welfare State som lanserades 2014. En svensk version kommer så småningom.
Se intervjun
Tips!
För den ekonomiskt intresserade är Ekonomiekot lördag väl värt att lyssna på. Varje lördag kl. 11.40–12.00 intervjuar Pär Ivarsson ekonomer om såväl svensk som global ekonomi.