2016

Nyhetsbrev 1–2016

Nyheter från IFN.gif

Davis.jpg

Forskningen förklarar osäkerhet och risk

Steven Davis, University of Chicago, inledde ett seminarium i december. Han är en av grundarna till ett index som mäter politisk osäkerhet och hur detta påverkar sysselsättning, produktion och investeringar. Osäkerhet och risk var även del av diskussionen på ett seminarium den 19 januari. Ämnet var entreprenörskap och vad som krävs för att entreprenörer ska våga kasta loss från ett tryggt arbete för att starta ett företag.

Läs mer

Läs nyhetsbrev 1–2016 som PDF

Ny podd om entreprenörskap

Magnus Henrekson och Mikael Stenkula, IFN, intervjuas i en podd om sin nya bok Entreprenörskap – vad, hur och varför. De definierar entreprenörskap på ett nytt sätt. Att entreprenören inte är vilken företagare som helst utan någon som skapar något nytt som i sin tur skapar tillväxt. De förklarar vad det krävs för politiska beslut för att fler ska kunna bli entreprenörer.

Lyssna till podden

 

Forskningsfronten


Accepterade artiklar

IFN:s forskningsresultat publiceras i olika kanaler. All forskning presenteras först i ett working paper. Under förra året presenterats ett 50-tal spådana på IFN. Nästa steg är publicering i refereegranskade vetenskapliga tidskrifter. Här redovisas de senaste som accepterats för publicering. Det handlar om allt från utmaningar för välfärdstjänster och vänskaps inom etniska grupper till riskhantering och vd:s ersättning. 

Läs mer


Seminarium: Equity between generations

Tisdagen den 15 mars, kl. 8.30–10.00; IFN, Grevgatan 34, Stockholm

Ett kapitel i EEAG-report 2016 (European Economic Advisory Group, CESifo, München) presenteras av kapitelförfattaren professor Harold James, Princeton University. Kommentator är professor Mats Persson, Stockholms universitet. Det handlar om generationsmotsättningar i vidare bemärkelse, om samspel och krockar generationer emellan och de långsiktiga konsekvenserna för hållbarheten i ekonomin och samhället.

Läs mer 


Priser

Lars Oxelheim, IFN och Lunds universitet, tilldelades i början av december Best Paper Award från Academy of Management, Australia/New Zeeland. Studien som prisbelönades handlar om vd-kompensation och ekonomisk tillväxt. Lars Oxelheim tilldelades tidigare under året även Best Paper Award av Academy of International Business. Den senare studien tar upp frågor kring internationalisering av styrelsen och förekomsten av vinstmanipulering från ledningens sida.


Sommarjobb på IFN

IFN erbjuder tjänster som forskarassistent under två sommarmånader. Arbetet innebär att du deltar i det dagliga arbetet som våra forskare utför, bland annat sammanfatta akademisk litteratur och samla in och bearbeta datamaterial.

Den sökande ska ha en examen i ekonomi eller ha ett år kvar av magisterstudier. Goda kunskaper i svenska och engelska är ett krav och erfarenheter av att arbeta med databehandling i Stata är meriterande.

Sista datum för ansökan är den 15 april 2016. Vi tar emot ansökningar från och med den 15 mars 2016.

Läs mer
 

Debatt och politik i urval


Saravathy

26 november | Professor Saras D. Sarasvathy, University of Virginia, föreläste och deltog i en workshop om entreprenörskap på IFN. Sarasvathy forskar bland annat om den kognitiva grunden för effektivt entreprenörskap.

Läs mer om professor  Sarasvathy
 

Rickne

10 november | Johanna Rickne, IFN, talade om jämställdhet i den svenska politiska representationen på en konferens som arrangerades av svenska ambassaden i Athen, Grekland.

Läs mer om Johanna Ricknes forskning


Özge

7 december | Özge Öner, IFN, deltog i ett seminarium, arrangerat av Entreprenörskapsforum, om stadens och den omgivande regionens dynamik. Hon förklarade att befolkningen minskar i närmare 200 av de 290 svenska kommunerna.

Läs mer om kommunplacering
 

Tåg

9 december | Joacim Tåg, IFN, deltog i en paneldiskussion arrangerad av Svenska Riskkapitalföreningen (SVCA). Övriga deltagare var Hans Rydstad, Senior Advisor Carnegie, Gunilla Nordlöf, Generaldirektör Tillväxtverket och Elisabeth Thand Ringqvist, styrelseordförande SVCA.

Läs om Joacim Tågs forskning
 

Blix

15 december | Mårten Blix, gästforskare på IFN, presenterade rapporten The Economy and Digitalization – Opportunities and Challenges på en konferens arrangerad av Svenskt Näringsliv. “Samtidigt som jobb försvinner kommer nya till tack vare automatiseringen” sa han.

Läs rapporten
 

Heyman

Fredrik Heyman, IFN,  deltog i slutet av året i en workshop på OECD i Paris. Han presenterade sin forskning om globalisering i förhållande till efterfrågan på olika typer av arbetsuppgifter. Temat för workshopen var “Global Value Chains, Jobs and Skills”. 

Börja prenumerera

IFN:s nyhetsbrev består av sju kortfattade brev med titeln Nyheter från IFN som handlar om IFN:s forskning och forskarnas aktiviteter. Dessutom publiceras IFN Newsletter två gånger per år. Dessa engelska nyhetsbrev är mer omfattande och texterna är författade av IFN-forskare.  Det handlar om temaartiklar som tar upp aktuella samhällsekonomiska frågeställningar.

2017-02-27 puff nyhetsbrev.jpg

I nyhetsbrevet ingår:

  • Sammanfattningar av accepterade artiklar och/eller titlar på working papers utgivna vid institutet
  • Intervju eller reportage om ett aktuellt forskningsämne
  • Presentationer av nya medarbetare och nya projekt
  • IFN-forskarnas deltagande i samhällsdebatt och opinionsbildning


Redaktör: Eva Malm Öhrström

Aktuell forskare

Henrik Jordahl, professor och programchef

Ämnesområden:

Offentlig ekonomi, organisation och verksamhetsledning, politiskt beteende, privatiseringar, sjukvård, skattefinansierade tjänster, utbildning, väfärd och äldreomsorg.

Några av de frågor Henrik Jordahl försöker besvara i sin forskning:

  • Vad förklarar valet mellan offentlig och privat tjänsteproduktion?
  • Hur påverkar detta val tjänsternas kostnader och kvalitet?
  • Vilka förändringar av lagar, regler och praxis skulle förbättra produktionen av skattefinansierade tjänster?

 

 

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se