2016

Nyhetsbrev 3–2016

Nyheter från IFN.gif

 

30-talet affilierade forskare knutna till IFN

På IFN finns drygt 30 forskare som disputerat i främst nationalekonomi. Ytterligare ett 30-tal forskare är affilierade till institutet. De senare har sin huvudsakliga arbetsplats på ett svenskt eller utländskt universitet men har avtal med IFN och forskar även här – ofta tillsammans med IFN-forskare.

Läs nyhetsbrev 3–2016 som PDF

Fredrik-Fredrik.jpg
Fredrik Sjöholm (till vänster) är professor i internationell ekonomi och prefekt vid nationalekonomiska institutionen, vid Lunds universitet. I bilden ses även Fredrik Heyman, IFN.

Fredrik Sjöholm var anställd på IFN från 2006 till 2011, då han utnämndes till professor och flyttade till Lund. Sedan dess är han affilierad till institutet.

– Jag ville behålla kopplingen till IFN eftersom en del av mitt professionella nätverk finns här, förklarar han i en intervju för IFN:s senaste årsbok.

Han kommer hit ett flertal gånger varje år och förklarar att ”IFN är en bra arbetsplats och här finns intressanta människor som tänker fritt”. Tillsammans med Fredrik Heyman, IFN, forskar Fredrik Sjöholm om globaliseringens effekter på arbetsmarknaden.

Vilken är skillnaden mellan att forska på IFN och på ett universitet?

– Forskningen är i och för sig densamma. Skillnaden är att man på ett universitet har undervisning och mindre tid för forskning. På IFN kan man forska mer och deltar dessutom aktivt i samhällsdebatten. 

Fredrik Sjöholm säger att åren på IFN gav honom möjligheten att fördjupa sin forskning. Dessutom, tror han, gav IFN-åren ett visst försteg i karriären eftersom han kunde publicera sig i högre grad än många jämnåriga kollegor. 
 

Johanna.jpg
Johanna Möllerström är Assistant Professor vid George Mason University i USA.

Johanna Möllerström har inte varit anställd på IFN men väl varit affilierad alltsedan tiden som doktorand på Harvard.

– Magnus Henrekson var en av mina professorer på Handelshögskolan i Stockholm. Han har alltid tyckt att min forskning är intressant och frågade om jag ville vara affilierad.

Johanna Möllerström förklarar att genom affilieringen så har hon dels en arbetsplats när hon besöker Stockholm, dels ett nätverk av svenska forskare: 

– När jag kommer till Stockholm bor jag hos mina föräldrar och där finns inte plats att arbeta ostört. Och som forskare är det viktigt att arbeta kontinuerligt.

Johanna Möllerström förklarar att det även är en fördel att ha en svensk bas för den som söker svensk finansiering. Den svenska anknytningen är också utmärkt för den som vill använda svenska forskningsdata. För egen del håller hon även kontakt med Sverige genom att skriva för ekonomibloggen Ekonomistas och för Svenska Dagbladets ledarsida.

Läs mer i IFN:s Årsbok 2015
 

Forskningsfronten


IFN:s forskningsresultat publiceras i olika kanaler. All forskning presenteras först i ett working paper. Under förra året presenterats ett 50-tal sådana på IFN. Nästa steg är publicering i refereegranskade vetenskapliga tidskrifter. Bland de senast accepterade återfinns en stor variation i ämnen: entreprenörskap, produktivitet i dagligvaruhandeln, invandrares hälsa, arbetsgivares syn på nyanlända samt elmarknadens villkor.

Läs mer


Agion.jpg

Global Award delas ut 

Global Award for Entrepreneurship Research 2016 tilldelas den franske ekonomen Philippe Aghion. Han mottar priset på närmare en miljon kronor och håller en prisföreläsning den 10 maj kl. 16.00–17.30 på Grand Hotel. Philippe Aghion får priset för sin forskning om hur viktiga innovationer är för företag – hur de påverkar företags in- respektive utträde på marknaden och inverkar på produktivitet och tillväxt.

Läs mer


MatildaFlorin.jpg

Nytt för detaljhandeln 

Forskarna Matilda Orth, IFN, och Florin Maican, Handelshögskolan i Göteborg och affilierad till IFN, har tagit fram metoder och verktyg för strategiska beslutsunderlag i detaljhandeln. Forskningsrapporten publiceras av Handelsrådet. Av studien framgår bland annat hur konkurrensen fungerar mellan butiker med olika koncept och lokalisering. 

Läs rapporten
 

Kort och gott


Forskningsassistenter sökes

IFN söker en eller två forskningsassistenter med tillträde i augusti/september 2016. Som forskningsassistent arbetar du nära institutets forskare och hjälper dem i deras forskningsprojekt. Arbetet omfattar allt från litteratursammanställningar, datainsamling och bearbetning till avancerad ekonometri i forskningsprojekt med stora registerbaserade dataset. 

Läs mer


Louise.jpg

Louise Johannesson, tidigare forskningsassistent på IFN och i dag doktorand vid Örebro universitet, avlade nyligen licentiatexamen i nationalekonomi och publicerade studien ”Supporting Developing Countries in WTO Dispute Settlement” (IFN working paper nr 1120). 
 

David.jpg

David Cesarini, IFN och NYU, har tilldelats drygt 6 miljoner kronor från Ragnar Söderbergs stiftelse för att studera hur miljontals genetiska markörer är relaterade till olika ekonomiska och sociala beteenden och attityder. Medsökande är Sven Oskarsson, Uppsala universitet. 

Läs mer
 

Kvartal.JPG

Magnus Henrekson, IFN, ingår i redaktionsrådet för den nystartade tidskriften Kvartal som publicerar djupgående artiklar i aktuella samhällsfrågor. Artiklarna publiceras fortlöpande på nätet. Tryckta samlingsnummer utkommer fyra gånger per år. Chefredaktör är Peter Santesson.
 


Kommande seminarium

28 juni kl. 8.30-10.00 arrangerar IFN ett seminarium med professor Jonathan Haidt, New York University. Ämnet är moral och etik i politiken. I panelen ingår även Lotta Gröning, skribent och historiker, samt Magnus Henrekson, IFN. Niklas Ekdahl är moderator. Fler deltagare tillkommer.


I media

I ett debattinlägg skriver Magnus Henrekson, IFN, och Pontus Braunerhjelm, KTH och Entreprenörskapsforum, att den nyligen presenterade utredningen om personaloptioner hör hemma i papperskorgen. De avslutar: "En förmånlig beskattning av personaloptioner är inte bara bra för svensk välståndsutveckling, det är också en reform för ökad rättvisa och en jämnare förmögenhetsfördelning."

Läs artikeln


Sverige brottas med ett aldrig tidigare skådat inflöde av flyktingar, många tidigare otänkbara saker är nu tänkbara, skriver Bloomberg/Washington Post och intervjuar Andreas Bergh, IFN och Lunds universitet, om sänkta lägstalöner: "Den svenska modellen var en konkurrensfördel när Sverige var ett homogent industrisamhälle" säger Andreas Bergh: "Men nu har det blivit ett hinder, och ingen vet riktigt vem som ska ta ansvaret för de förändringar som behöver göras."

Läs artikeln i Washington Post


El har blivit billigare under senare år. Hur påverkar det elbolagens investeringar? Vad innebär det ifall svenska kärnkraftverk stängs? Dessa och andra frågor diskuteras i Ekonomiekot Lördag av Thomas Tangerås, IFN och Lennart Söder, KTH, under ledning av Pär Ivarsson, Sveriges Radio.

Lyssna till programmet


Forbes och Harvard Business School's Working Knowledge skriver om forskning av Matti Keloharju, Samuli Knüpfer och Joacim Tåg, IFN. Det handlar om diskriminering av kvinnor på arbetsmarknaden.

Läs artikeln
 

Magnus Henrekson intervjuas av Veckans Affärer tv om innovationsklimatet i Sverige. Han förklarar att man bör satsa på innovationer inom sjukvård och utbildning, för att skapa god välfärd för alla. Men framför allt så måste politikerna bestämma sig för att bejaka privatiseringen, förklarar Henrekson och säger att staten måste bli en skickligare beställare av dessa tjänster.

Se inslaget


Film.jpg

Vill du lära mer om IFN:s forskning på bara några minuter? Då är IFN:s två nya kortfilmer något för dig. Programchefer berättar om forskningen i ett samhällsperspektiv. 

Titta på kortfilmerna
 

Debatt och politik i urval


12april

12 april | Shon Ferguson, IFN, och Rikard Forslid, Stockholms universitet, presenterade rapporten Flyget och företagen på ett seminarium arrangerat av SNS. Samma dag publicerades en debattartikel av forskarna i Svenska Dagbladet, "Flyget är en motor för tillväxten".

Läs mer om seminariet
 

21mars

21 mars | Henrik Jordahl och Gabriel Heller Sahlgren, IFN, presenterade rapporten Information – ett verktyg för bättre skolsystem. Studien kommenterades av Jonas Vlachos, Stockholms universitet och affilierad till IFN. I en panel ingick även Helén Ängmo, generaldirektör, Skolinspektionen.

Läs mer om seminariet
 

17mars

17 mars | Magnus Henrekson och Andreas Bergh, IFN, på Handelshögskolan i Stockholm tillsammans med Nobelpristagaren Paul Krugman och docent Anne-Marie Pålsson, tidigare riksdagsledamot. Diskussionen handlade om det ekonomiska världsläget. Arrangör var KPMG.

15mars

15 mars | Harold James, professor vid Princeton University, presenterade 2016 års EEAG rapport och ett kapitel om motsättningar mellan generationer. Mats Persson, Stockholms universitet, kommenterade rapporten. Samtalet modererades av Paulina Neuding, journalist.

Läs mer om seminariet
 

14mars

14 mars | Inom ramen för seminarieserien New Approach to Economic Challenges, talade Mårten Blix, IFN, på OECD i Paris. Ämnet för föreläsningen var “Digitalisation and the Economy”.
 

10mars

10 mars | Magnus Henrekson, IFN, talade om entreprenörskap på ett evenemang som arrangerades av Företagarna i Stockholms stad. Han delade även ut pris till Årets Företagare i Stockholm 2016.

 

15mars-uppfinnarkollegiet.jpg

15 mars | Magnus Henrekson, IFN, höll ett föredrag om IFN:s verksamhet och synen på innovationsklimatet i Sverige i samband med Uppfinnarkollegiets årsmöte. Mötet hölls i IFN:s lokaler.

Läs mer
 

10mars_therese

10 mars | Henrik Jordahl, Niclas Berggren, Andreas Bergh och Therese Nilsson, IFN, deltog i Public Choice Societys årskonferens i USA. Therese Nilsson presenterade studien "What aspects of society affect the quality of life of a minority? Global evidence from the new Gay Happiness Index".

Börja prenumerera

IFN:s nyhetsbrev består av sju kortfattade brev med titeln Nyheter från IFN som handlar om IFN:s forskning och forskarnas aktiviteter. Dessutom publiceras IFN Newsletter två gånger per år. Dessa engelska nyhetsbrev är mer omfattande och texterna är författade av IFN-forskare.  Det handlar om temaartiklar som tar upp aktuella samhällsekonomiska frågeställningar.

2017-02-27 puff nyhetsbrev.jpg

I nyhetsbrevet ingår:

  • Sammanfattningar av accepterade artiklar och/eller titlar på working papers utgivna vid institutet
  • Intervju eller reportage om ett aktuellt forskningsämne
  • Presentationer av nya medarbetare och nya projekt
  • IFN-forskarnas deltagande i samhällsdebatt och opinionsbildning


Redaktör: Eva Malm Öhrström

IFN kalendarium

Aktuell forskare

Henrik Jordahl, professor och programchef

Ämnesområden:

Offentlig ekonomi, organisation och verksamhetsledning, politiskt beteende, privatiseringar, sjukvård, skattefinansierade tjänster, utbildning, väfärd och äldreomsorg.

Några av de frågor Henrik Jordahl försöker besvara i sin forskning:

  • Vad förklarar valet mellan offentlig och privat tjänsteproduktion?
  • Hur påverkar detta val tjänsternas kostnader och kvalitet?
  • Vilka förändringar av lagar, regler och praxis skulle förbättra produktionen av skattefinansierade tjänster?

 

 

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se