-
Nyhetsbrev nr 7-2018
Ingen enskild reform kan skapa många nya jobb
IFN arrangerade den 6 december, i samarbete med Dialogos Förlag, ett seminarium om boken Hur ska fler komma in på arbetsmarknaden? Inför en fullsatt lokal med en kunnig publik utfrågades inledningsvis professor Lars Calmfors, som är en av författarna, av journalisten Cecilia Garme. Det är till stor del integreringen av utrikes födda som inte fungerar…
-
Nyhetsbrev nr 6-2018
IFN-forskare diskuterar forskning inom miljö och klimat. Shon Ferguson förklarar att nationalekonomer kan ha stor påverkan på miljön genom att visa på de mest kostnadseffektiva sätten att sänka olika former av utsläpp. Thomas Tangerås kritiserade på DN Debatt regeringens flygskatt. Han påpekade att eftersom de totala utsläppen redan är givna så kommer mindre flygande bara att ersättas av…
-
Nyhetsbrev nr 5-2018
Vad vet forskarna om valet?
Två IFN-forskare delar med sig av sin forskning om väljarbeteenden. Det är Henrik Jordahl som i en podd diskuterar plånboksröstning. Det vill säga att väljarna röstar på det parti vars politik är mest gynnsam för den egna privatekonomin. Han kommenterar också Socialdemokraternas förslag till en extra semestervecka för föräldrar. Richard Öhrvall…
-
Nyhetsbrev nr 4-2018
EU-projekt med final i Bryssel
Sju steg föreslår forskarna inom det tvärvetenskapliga projektet Financial and Institutional Reforms for the Entrepreneurial Society (Fires), där IFN ingår, för att fler ska våga ta steget att bli entreprenörer i Europa. Forskarna inom Fires har presenterat sina forskningsresultat och en politisk verktygslåda för EU-kommissionen. Den 25 maj hölls dessutom en avslutande publik…
-
Nyhetsbrev nr 3-2018
Hur viktigt är det att bli citerad?
Att mäta forskningsproduktion är viktigt. Antalet citeringar är en väg. "Med citeringar kan vi mäta vad forskare åstadkommit för den tid och de pengar som satsats", säger Magnus Henrekson. Metoden är vedertagen. Numera används forskares antal citeringar som en del i att beräkna resurstilldelning till svenska universitet.
Läs nyhetsbrev…
-
Nyhetsbrev nr 2-2018
Lars Calmfors – faktakollare i Dagens Nyheter
Fake news är numera ett begrepp, efter att ha varit ett av Donald Trumps favorituttryck. Svenska medier stämmer i bäcken inför valrörelsen 2018 och engagerar bland annat forskare för faktakoll. En av dessa är Lars Calmfors.
Läs nyhetsbrev 2–2018 som PDF
-
Nyhetsbrev nr 1-2018
Han studerar genernas betydelse för ekonomiskt agerande
David Cesarini, associate professor på New York University och affilierad till IFN, forskar om genernas betydelse för ekonomiskt agerande. Han förklarar att med hjälp av dessa forskningsresultat kan forskningen i framtiden bli mer träffsäker.
Läs nyhetsbrev 1–2018 som PDF