2016

Luleå – en del av den amerikanska södern

2016-05-30 Svenska Dagbladet

Författare: Andreas Bergh

Luleå – en del av den amerikanska södern Andreas Bergh

Varför har Luleå kommun öppnat kontor i staden Austin i den amerikanska delstaten Texas, undrar Andreas Bergh, IFN, i en kolumn på SvD:s ledarsida. "Motiven som anges är så genomskinliga att invändningarna blir tramsigt uppenbara" skriver han och avslutar: "Om ett kontor i Austin är motiverat, varför stanna där? Ska Luleås företagare lämnas vind för våg av sin kommun i Europas finansiella centrum London, i Indiens IT-huvudstad Bangalore eller för den delen i Bogotas myller av gatuförsäljare? Det här kan bli hur stort (och dyrt) som helst."

Artikeln online (behörighet kan krävas)


Referens:

Bergh, Andreas (2016), ”Luleå – en del av den amerikanska södern”. Svenska Dagbladet,30 maj.

Andreas Bergh

Kontakt

Mobil: 070 779 0734
andreas.bergh@ifn.se

Richard Öhrvall

Ämnesområde: korruption, opinionsmätningar, politisk ekonomi, politiskt beteende, privatiseringar, skattefinansierade tjänster

Några av de frågor som Richard Öhrvall försöker besvara i sin forskning:

  • Hur pass jämlikt är olika former av politiskt deltagande och vad förklarar att vissar grupper deltar i högre grad än andra?
  • Hur pass utbredd är offentlig korruption i Sverige och vad har medborgare för tilltro till att politiker och offentliga tjänstemän handlar på ett tillbörligt sätt?

IFN kalendarium

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se