Övrigt på svenska

Övrigt på svenska 2017

Här ryms publikationer som inte passar in under ovanstående rubriker. De avslutade serierna IUI Research Reports och Stenciler m.m. från IUI finns som underrubriker. Dessa innehåller äldre internt utgiven forskning vid institutet.


2017-11-16 Sydsvenskan & Helsingborgs Dagblad

Vad fan, får vi in mer pengar?

Andreas Bergh

I en krönika skriver Andreas Bergh i Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad om Paradisläckan – och om varför både högern och vänstern har dragit fel slutsatser.


2017-10-31 IFN

Jan Wallander i Värmlandsskogarna

Benny Carlsson och Mats Lundahl

I vår bok Ett forskningsinstitut växer fram ägnar vi ett kapitel åt Jan Wallanders doktorsavhandling Flykten från skogsbygden. Avhandlingen analyserar migrationsströmmarna ut ur och in i skogskommunerna i Värmland i mitten på 1940-talet. Den skrevs på uppdrag av Uddeholmsbolaget, som vid den tiden hade problem med att hålla sin arbetskraft kvar i skogen.


2017-07-05 Norrbottens-Kuriren

En dinosaurie i mediesamhället

Henrik Jordahl

I en krönika i Norrbottens-Kuriren skriver Henrik Jordahl, IFN, om att till våra nya tittarvanor till trots (att han valt bort SVT) så envisas Radiotjänst i Kiruna med att skicka sina fakturor. Han menar att "SVT har blivit en dinosaurie i dagens individanpassade mediesamhälle."


2017-06-09 Svenska Dagbladet

Den obekväma tystnaden i hissen

Johanna Möllerström

Johanna Möllerström, Humboldt-Universität och affilierad till IFN, skriver under vinjetten Vykortet på Svenska Dagbladets ledarsida. Hon skriver om oklara regler för om man säger du eller ni i Tyskland. "Det är ett väldigt bra exempel på hur ineffektivt det blir när spelreglerna är oklara".


2017-04-28 Aftenposten

Anarki forseglet jødenes skjebne

Johan Wennström

"Statssammenbrudd kan forklare mekanismene også bak den norske jødeutryddelsen"  så sammanfattar norska Aftenposten ett debattinlägg av Johan Wennström, IFN. En längre version av artikeln har tidigare publicerats på DN Kultur.


2017-04-26 Svenska Dagbladet

Så övergav M sina ideal kring moderskapet

Johan Wennström

Johan Wennström, IFN, skriver på SvD Kultur om surrogatmödraskap. Han förklarar att M nu accepterar även kommersiellt surrogatmoderskap: "Ytterst har Moderaterna närmat sig den socialdemokratiska folkhemsvisionen av staten som en familj och av välfärdspolitiken som en främjare av trygghet och frihet. Därmed är det inte bara moderatens, utan allas våra existentiella villkor som har svikits."


2017-04-25 Dagens Nyheter

Jobbmålen behöver vässas mer

Lars Calmfors

Lars Calmfors, IFN, förklarar i en krönika på Dagens Nyheters ledarsida att "ekonomiskpolitiska mål bör vara relevanta och svåra att manipulera. Regeringens jobbmål uppfyller inte kriterierna. Det gör inte heller Moderaternas nya mål, även om de kommer närmare".


2017-04-16 Svenska Dagbladet

När den förutsägbara och stabila modellen är problemet

Andreas Bergh

I en krönika på SvD:s ledarsida skriver Andreas Bergh, IFN, att trots att både fack och arbetsgivare är nöjda med det nya industriavtalet så finns problem: "Eftersom facken gärna prioriterar höjda lägstalöner och arbetsgivarna vill hålla nere de totala lönekostnaderna, har resultatet av många års kompromissande blivit en arbetsmarknad där höga lägstalöner kombineras med dålig löneutveckling under karriären."


2017-04-07 Svenska Dagbladet

Att få vara med när historia skrivs

Johanna Möllerström

Under vinjetten Vykortet på SvD:s ledarsida skriver Johanna Möllerström, affilierad till IFN, om hur hon och hennes familj känt historien vingslag när de bevittnade en raketuppskjutningen på Cape Canaveral i Florida.


2017-04-06 Dagens Nyheter

Så nära var Norge att få sin stat helt upplöst

Johan Wennström

DN Kultur skriver Johan Wennström, IFN, om sin studie om Norge under Förintelsen. Han förklarar att Norge "erbjuder ett exempel på vilken betydelse förstörelsen av staten kunde ha för Europas judar under andra världskriget – en lektion med bäring på nutiden".


2017-02-21 Dagens Samhälle

Friheten hotas av för mycket jämlikhet

Gabriel Heller Sahlgren

I en krönika i Dagens Samhälle skriver Gabriel Heller Sahlgren, affilierad till IFN, att hotet mot demokratin i väst idag är, "likt så många gånger tidigare i vår historia kommer den från människor som vill köra över dessa institutioner i folkets namn. Och ser vi inte upp är risken stor att de återigen kommer att lyckas".


2017-01-10 Dagens Samhälle

Så blir britternas död svenskarnas bröd

Gabriel Heller Sahlgren

"För att maximera Sveriges möjligheter i samband med brexit måste vi se över vårt företagsklimat." Det skriver gabriel heller Sahlgren, affilierad till IFN, i en krönika i Dagens Samhälle. Heller Sahlgren skriver: "Målet måste vara att få så många företag i Storbritannien som möjligt – både svenska och internationella – att flytta verksamhet till just Sverige."


2017, IFN

Bo Axell 1945–​2006

Mats Persson och Claes-Henric Siven

Aktuell forskare

Erik Lundin

Forskningsområden: Empirisk industriell organisation och elmarknadens ekonomi

Några av de frågor Erik Lundin försöker besvara i sin forskning:

 • Hur gör företag för att maximera sin vinst i nätverksindustrier?

 • Vilken är statens roll i övergången till en klimatneutral elproduktion?

IFN kalendarium

 • 17
  Jan

  TBA

  Forskarseminarier

  Tore Ellingsen Stockholm School of Economics

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se