2011

Sveriges digitala tillväxtbransch – Nya perspektiv på behovet av en omreglerad spelmarknad

Policy Paper No. 50

Svenska onlinespelföretag är exceptionellt framgångsrika i relation till landets befolkning. Unibet och Betsson hör till Europas största privata spelföretag och erbjuder ett brett utbud av spelformer. Boss Media, Ongame och Entraction har utvecklat pokermjukvara åt världens ledande pokernätverk. Flera av världens mest framgångsrika onlinespeloperatörer använder Net Entertainments spelsystem för kasinon. Trots att branschen bara har ungefär 15 år på nacken har flera av företagen utsetts till så kallade gasellföretag; allra senast Betsson och Net Entertainment för sina starka och ihållande tillväxtsiffror.

Om vi räknar samman de kommersiella, statliga och ideella aktörerna har spelbranschen 4 500 anställda, varav 1 900 i kommersiella företag och 3 400 i Sverige. Branschen består i stor utsträckning av kvalificerade jobb som förutsätter högre utbildning inom ekonomi eller informations- och kommunikationsteknik. Till kärnverksamheterna hör driftsäkra e-handels-
lösningar, interaktiva onlinetjänster och produktutveckling på internet.

Flera närliggande länder har nyligen omreglerat sina spelmarknader. Sverige borde kunna dra lärdom av utvecklingen i Storbritannien, Italien och Frankrike, samt snart kanske även i Danmark där man väntar på EU-kommissionens godkännande för att omreglera och konkurrensutsätta spelmarknaden.

Viktiga problem med nuvarande svenska reglering är att det saknas evidensbaserade utvärderingar av politikens måluppfyllelse, att spelmonopolet håller på att urholkas, att de juridiska turerna kring främjandeförbudet skapar snedvridningar och driver annonspengar till Storbritannien, samt att skillnaderna mellan ideell och kommersiell verksamhet är mindre än man kan tro. Vad gäller beskattning är en bruttovinstskatt på bolagens spelöverskott att föredra framför en omsättningsskatt på spelarnas insatser, både i form av högre konsumentnytta och ökade skatteintäkter. I flera länder har ökade skatteintäkter varit ett avgörande motiv för att omreglera och konkurrensutsätta spelmarknaden.
 

Henrik Jordahl

Kontakt

Tel: 08 665 4533
Mobil: 070 938 3858
henrik.jordahl@ifn.se

Aktuell forskare

Henrik Jordahl, professor och programchef

Ämnesområden:

Offentlig ekonomi, organisation och verksamhetsledning, politiskt beteende, privatiseringar, sjukvård, skattefinansierade tjänster, utbildning, väfärd och äldreomsorg.

Några av de frågor Henrik Jordahl försöker besvara i sin forskning:

  • Vad förklarar valet mellan offentlig och privat tjänsteproduktion?
  • Hur påverkar detta val tjänsternas kostnader och kvalitet?
  • Vilka förändringar av lagar, regler och praxis skulle förbättra produktionen av skattefinansierade tjänster?

 

 

IFN kalendarium

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se