2014

Förord

2014-11-06 Ett forskningsinstitut växer fram

Författare: Magnus Henrekson

Förord Magnus Henrekson

Fröet till dagens IFN såddes vid ett möte 1934 mellan den legendariske ASEAchefen Sigfrid Edström och den socialdemokratiske statsministern Per Albin Hansson. Per Albin antydde för Edström att industrin inte gav arbetarrörelsen tillräckligt debattmotstånd i form av en argumentation byggd på väl underbyggda och objektiva analyser. Edström förstod hans ord, och började propagera för att näringslivet skulle inrätta en utredningsbyrå med skolade nationalekonomer och hög grad av oberoende byggd på vetenskaplig grund.

Om detta står att läsa i denna forskningsmonografi av Benny Carlson och Mats Lundahl. De tecknar bakgrunden till grundandet av Industriens Utredningsinstitut (IUI) och dess första stapplande steg. De beskriver hur det gradvis fann sin roll och konsoliderade en kultur där ledstjärnorna var vetenskaplighet, objektivitet, oberoende och samhällsrelevans.


Referens:

Henrekson, Magnus (2014), "Förord". Sid. 9–12 i Benny Carlson och Mats Lundahl, Ett forskningsinstitut växer fram. IUI från grundandet till 1950. Stockholm: Ekerlids Förlag.

Magnus Henrekson

Kontakt

Tel: 08 665 4502
magnus.henrekson@ifn.se

Johan Wennström

Ämnesområde: Marknadsregleringar, politiskt beteende, sociala normer, utbildning och välfärd.

Två av de frågor Johan Wennström försöker besvara i sin forskning:

  • Hur påverkar politikers moraluppfattningar deras beslutsfattande?
  • Vilken betydelse har politisk konvergens mellan vänster och höger haft för svensk skolpolitik?

IFN kalendarium

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se