Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Dagens Samhälle

Sänkt skattetryck förklarar Sveriges positiva utveckling

Populärvetenskap
Referens
Bergh, Andreas och Magnus Henrekson (2015). ”Sänkt skattetryck förklarar Sveriges positiva utveckling”. Dagens Samhälle, 30 april.

Författare
Andreas Bergh, Magnus Henrekson

I en essä under vinjetten Perspektiv förklarar Andreas Bergh och Magnus Henrekson, IFN, att "analysen av Sveriges framgångsfaktorer leder osökt in på Sveriges framtida utveckling. Här finns en rad orosmoln att beakta. Den del av tjänstesektorn som måste utföras på plats och där marginalerna är mindre hämmas mer av höga skatter och höga arbetskraftskostnader. Dessa problem syns tydligt i den svenska arbetslöshetens struktur, med betydande sysselsättningsproblem för ungdomar, utlandsfödda och personer med smärre hälsoproblem eller arbetsskador."

Författarna avslutar med en kommentar om Decemberöverenskommelsen: "Flera av de reformer som bidragit till att främja Sveriges ekonomiska utveckling – såsom skattereformen, pensionsreformen och budgetlagen – tillkom efter grundligt utredande och mödosamma förhandlingar över blockgränsen. Nuvarande riksdagsöverenskommelse innebär i kontrast till detta att det ena blocket låter det andra hållas. Det bådar inte gott för framtiden."

Janerik Larsson bloggar i SvD om artikeln