Underlagsrapport 2012/6
Daniel Waldenström
Årsbok 2012
Assar Lindbeck
Avsikten med det här föredraget är att ge en kort rapport till icke-ekonomer om nationalekonomisk forskning. Jag tar upp tre frågor: I. Vad är typiska frågeställningar i nationalekonomisk forskning?, II. Vad är…
Ekonomisk Debatt
Mikael Elinder och Oscar Erixson
Sedan mitten av 1800-talet har det funnits en social norm om att kvinnor och barn ska räddas först vid fartygsolyckor. En analys av 18 uppmärksammade fartygskatastrofer visar att kvinnor och barn omkommer i mycket större utsträckning än…
Ekonomisk Debatt
Assar Lindbeck
Vilka är de djupaste och viktigaste insikterna av nationalekonomisk analys? När det gäller mikroteori skulle jag peka dels på synen på marknadshushållning som en metod att utnyttja decentraliserad och fragmenterad information, dels…
Ekonomisk Debatt
Roger Svensson
Patent och upphovsrätt ger incitament till skapande och kommersialisering av nya produkter och verk samt underlättar kontrakt och kunskapsöverföring. Produkter inom nya områden, t ex mjukvaror och bioteknik, har andra egenskaper än…
Ekonomisk Debatt
Karl Wennberg, Frédéric Delmar och Karin Hellerstedt
Hur olika typer av entreprenörskap stimulerar ekonomisk tillväxt är fortfarande en empiriskt outforskad fråga. Dessutom har teorier om relationen mellan entreprenörskap och tillväxt i mycket begränsad utsträckning beaktat…
Konkurrensverkets uppdragsforskningsrapport 2012:4
Fredrik Heyman, Pehr-Johan Norbäck och Lars Persson
Teknologisk utveckling har under senare år medfört att marknader som tidigare var naturliga monopolmarknader nu kunnat konkurrensutsättas. Under de senaste 20 åren har även en allmän privatiseringstrend vuxit fram i Sverige.…
Ekonomiska Samfundets Tidskrift
Pontus Braunerhjelm, Klas Eklund och Magnus Henrekson
Alla i Sverige säger sig vilja stärka innovationspolitiken. Regeringen presenterar en nationell innovationsstrategi, Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) driver ett stort innovationsprojekt och Socialdemokraterna vill inrätta en ”nationell…
SNS Analys nr 4
Olle Folke och Johanna Rickne
I den här studien undersöker vi en tidigare förbisedd dimension av personvalet, nämligen hur det påverkar partiernas interna nomineringsprocesser. Tidigare utvärderingar har främst undersökt den omedelbara effekten av…
Ekonomisk Debatt
Magnus Henrekson och Tino Sanandaji
Finansiering av entreprenörsdrivna företag präglas av betydande transaktionsproblem. I den entreprenörssektor som växte fram i Silicon Valley utvecklades finansiella instrument för att lösa dessa problem. Nyckeln till framgång…
Ekonomisk Debatt
Karin Edmark, Che-Yuan Liang, Eva Mörk och Håkan Selin
Det är nu fem år sedan jobbskatteavdraget infördes − en omfattande reform som är en av regeringens huvudsakliga åtgärder för att öka sysselsättningen. Vi har försökt att utvärdera om avdraget…
Från utsatt till utmärkt område – bortom ekonomiska frizoner
Andreas Bergh
Från utsatt till utmärkt område – bortom ekonomiska frizoner
Yves Zenou
Policy Brief Nr. 2012:2
Maria Persson
Ekonomisk Debatt
Jonas Vlachos
Skolan är svårstyrd och framgångsrika skolsystem bygger på en hög grad av professionell autonomi. Sådan autonomi öppnar dock för missbruk som konkurrens och valfrihet på grund av informationsproblem och skolans…
Den svenska tjänstesektorn
Per Skedinger
Den svenska tjänstesektorn
Henrik Jordahl
Den svenska tjänstesektorn
Henrik Horn
Den svenska tjänstesektorn
Roger Svensson
Den svenska tjänstesektorn
Mikael Stenkula och Yves Zenou
Ekonomiska Samfundets Tidskrift
Fredrik Heyman
I många länder har de senaste decennierna inneburit en tendens till ökade löneskillnader mellan anställda. Detta har lett fram till en omfattande litteratur som studerar hur företag och anställda påverkas av…
Rapport
Andreas Linderyd, Anna Ardin och Johanna Rickne
Stora förändringar har skett och väntas ske i välfärden, vi står inför nya utmaningar i både organisering och finansiering. Är det då viktigt vilka som utför välfärdstjänsterna – för…
Respons
Magnus Henrekson och Henrik Jordahl
Sverige sägs vara lagom, men i internationella jämförelser är värderingarna extrema och det politiska klimatet kan skifta mellan ytterligheter. På 70-talet var den privata äganderätten utmanad av löntagarfonderna, i dag…
Fem reformer som inte kostar en spänn – Politisk förändring utan att öppna plånboken
Andreas Bergh
Ekonomisk Debatt
Magnus Henrekson, Dan Johansson och Mikael Stenkula
Nya koncernkorrigerade data från SCB visar att andelen anställda i medelstora företag (här definierade som företag med mellan 10 och 199 anställda) har stigit i det privata näringslivet mellan 1993 och 2009. Mer än en…
Upplyst eller utfryst – en antologi om energimarknaden
Pär Holmberg
Ekonomisk Debatt
Henrik Jordahl
Ekonomisk Debatt
Johanna Rickne och Olle Folke
Kvinnor utgör nästan hälften av Sveriges folkvalda, men andelen är betydligt lägre på mer inflytelserika positioner. Vi visar att familjeansvar och färre personröster kan förklara delar av kvinnors underrepresentation. Vi…
Ekonomisk Debatt
Matilda Orth och Florin Maican
Många marknader kännetecknas av omfattande förändringar i marknadsstrukturen över tid. Ett exempel är dagligvaruhandeln som under de senaste decennierna gått mot allt större men färre butiker. Det finns i dag…
Ekonomisk Debatt
Fredrik Heyman och Fredrik Sjöholm
I denna uppsats undersöks empiriskt hur ökad globalisering påverkar matchningen på arbetsmarknaden. Vi använder samkörda individ-, arbetsställe- och företagsdata för perioden 1995–2005 och fokuserar på…
Jobben kommer och går – behovet av trygghet består
Per Skedinger
Det har blivit allt vanligare med tidsbegränsade anställningar på den svenska arbetsmarknaden. I jämförelse med andra länder har Sverige en hög andel tidsbegränsade anställningar, särskilt bland ungdomar. I Sverige…
Arbetslöshet, migrationspolitik och nationalism – Hot mot EU:s sammanhållning? Europaperspektiv 2012
Per Skedinger
Innovation för tillväxt – Rapport
Roger Svensson
En förutsättning för ekonomisk tillväxt är en ständig ström av nya eller förbättrade produkter. Företag och individer lägger varje år ner stora summor på immateriella investeringar (FoU, utbildning)…