Swedish Economic Forum Report 2016: Immigration, ekonomisk integration och entreprenörskap
Lars Calmfors
Den svenska arbetsmarknaden kännetecknas av stora skillnader i arbetsmarknadssituationen mellan olika grupper. Arbetsmarknadsläget är betydligt sämre för lågutbildade i allmänhet, och lågutbildade invandrare i synnerhet,…
Tillväxtanalys PM 2016:16
Karolin Sjöö, Niklas Elert och Karl Wennberg
Det statliga programmet entreprenörskap vid universitet och högskola syftade till att synliggöra entreprenörskap som en möjlig karriärväg för studenter på utbildningar för arbeten inom kvinnodominerade sektorer.…
Underlagsrapport till Entreprenörskap i det tjugoförsta århundratet (SOU 2016:72)
Roger Svensson
Ny kunskap och teknologi, som skapas genom forskning och utveckling (FoU), anses vara den främsta tillväxtskapande produktionsfaktorn i ekonomin. Flera litteraturgenomgångar från de senaste åren har visat att FoU spelar en mycket viktig…
Henrik Jordahl och David Sundén
I rapporten granskar vi Välfärdsutredningens motiv och analyserar de samhällsekonomiska konsekvenserna av att införa en vinstbegränsning i den skattefinansierade välfärden. Vi finner att de av regeringen angivna motiven vilar…
Ekonomisk Debatt
Magnus Henrekson och Hans Tson Söderström
Ekonomisk Debatt
Sebastian Jävervall
Korruption är högre i låginkomstländer. Vad detta beror på vet vi dock relativt lite om. En hypotes är att korruption förhindrar ekonomisk utveckling på grund av att det avskräcker investeringar. Förhållandet…
Ekonomisk Debatt
Assar Lindbeck
Vad som fordras för en någorlunda väl fungerande marknad för hyreslägenheter är ett omfattande reformpaket som bl a innefattar en gradvis avveckling av hyreskontrollen, ett ökat stöd till låginkomsttagare (eventuellt i…
Kvartal
Gabriel Heller Sahlgren
Skolan är i kris – men oron över haveriet klingar falskt. I decennier har svensk pedagogik syftat till allt annat än att höja elevernas kunskaper. Vi har därmed fått den skola vi förtjänar, skriver Gabriel Heller…
Henrik Jordahl
Den svenska skolan behöver ett effektivt kvalitetsarbete. Pisa-resultaten talar sitt tydliga språk, och det är högst angeläget att vidta åtgärder som kan förbättra skolresultaten. Rapporten fokuserar på skolors…
Magnus Henrekson och Sebastian Jävervall
Denna rapport presenterar en uppdaterad kartläggning av alla relevanta mätningar av kunskapsutvecklingen hos eleverna i den svenska skolan.
Huvudfokus ligger på att redovisa svenska elevers kunskapsnivå…
Hela staden – bryt segregationen
Andreas Bergh
Sveriges entreprenöriella ekosystem – Företag, akademi, politik
Pontus Braunerhjelm och Magnus Henrekson
Ekonomisk Debatt
Mikael Elinder och Lovisa Persson
Den 1 januari 2008 sänktes fastighetsskatten och ett takbelopp på 6 000 kr infördes. Oron var stor att skattesänkningen skulle späda på de redan stigande fastighetspriserna. I denna artikel redogör vi för hur…
Rapport april 2016
Fredrik N.G. Andersson, Andreas Bergh och Anders Olshov
Svensk ekonomi kan vara på väg mot en kris värre än krisen under 1990-talet som kan slå hårt mot den svenska modellen, öka utanförskapet och skapa en ny grupp av fattiga i Sverige. Det framgår av Intelligence Watch…
Margareta Dackehag, Lina Maria Ellegård, Ulf Gerdtham och Therese Nilsson
Tillgången på kredit kan öka människors hälsa och välfärd, men mot bakgrund av att skulder så småningom måste betalas tillbaka är det samtidigt tänkbart att överskuldsättning kan ge upphov…
Arbetsmarknadsekonomisk rapport
Lars Calmfors, Petter Danielsson, Ann-Sofie Kolm, Tuomas Pekkarinen och Per Skedinger
Ekonomisk Debatt
Lars Calmfors
En mer återhållsam lönebildning innebär att lägre arbetslöshet på sikt blir förenlig med det internationella kapitalavkastningskravet. Högre reallöneökningar under de senaste åren än vad parterna…
Kvartal
Thomas Tangerås och Erik Lundin
Svensk kärnkraft kan komma att avvecklas i förtid. Men sannolikt blir Sverige även i fortsättningen beroende av kärnkraftsel – nu producerad i Finland. Därmed ökar sårbarheten i energisystemet. Om importen…
Forskningsrapport 2016:1
Matilda Orth och Florin Maican
I rapporten presenteras ett stort antal branschrelevanta resultat som ökar vår förståelse för hur butiker, företag och koncerner kan förbättra sin lönsamhet och framtida tillväxt. Vår förhoppning är…
Svenska utlandsröster
Andreas Bergh, Henrik Jordahl och Richard Öhrvall
Frågan om välfärdsmissnöje driver utvandring från Sverige är en av frågorna i Andreas Berghs, Henrik Jordahls och Richard Öhrvalls kapitel Tål den svenska modellen att jämföras? Utlandssvenskars attityder…
Ekonomisk Debatt
Magnus Henrekson och Mikael Stenkula
Överskottet i ett framgångsrikt entreprenörsdrivet företag är avsevärt högre än den vinst som motsvaras av den riskjusterade räntan. Den del av överskottet som överstiger vad som motsvaras av den riskjusterade…
Statsvetenskaplig tidskrift
Gissur Ó. Erlingsson, Mattias Fogelgren, Fredrik Olsson, Anna Thomasson och Richard Öhrvall
Trots att allvarlig kritik riktats mot hur kommuner bedriver sitt ägande av aktiebolag, har bolagen successivt blivit fler och förefaller i stigande grad konkurrera med privata företag. Syftet med föreliggande artikel är att föra en…
EU och de nya säkerhetshoten. Europaperspektiv 2016
Roger Svensson
I det sjätte kapitlet analyserar Roger Svensson hoten mot innovationsledd tillväxt i EU. Många studier har visat att ny kunskap och teknologi är de viktigaste tillväxtskapande produktionsfaktorerna. Men på en fri marknad leder…