Underlagsrapport till Långtidsutredningen 2019, SOU 2019:65
Fredrik Heyman och Lars Persson
Den IKT-baserade strukturomvandlingen har möjlighet att öka produktiviteten hos företagen och skapa nya jobb och kan därmed bidra till en högre levnadsstandard. Samtidigt gör den vissa yrken överflödiga och kan därmed leda…
Kapitalinkomster och inkomstfördelningen. Bilaga 3 till Långtidsutredningen 2019, SOU 2019:62
Daniel Waldenström
Syftet med denna rapport är att tränga djupare bakom kapitalinkomsternas ökade betydelse i den svenska officiella statistiken över inkomstfördelningen.
IFN 1939–2019 – 80 år av ekonomisk forskning
Magnus Henrekson och Lars Persson
Modern nationalekonomisk forskning har inte i någon större utsträckning studerat entreprenörskapets roll för näringslivets utveckling. IFN har varit en av få – under vissa perioder den enda – nationalekonomiska…
Samlad Glädje
Roger Svensson
Myntförfalskningar har troligen funnits nästan lika länge som de första mynten. Förfalskningar har varit ett gissel såväl för forntida/medeltida handelsmän och myntutgivare som för myntsamlare under de senaste…
IFN 1939–2019 – 80 år av ekonomisk forskning
Thomas Tangerås
Avregleringen av den nordiska elmarknaden inleddes 1991 då Norge införde ett marknadssystem för elhandel. Sverige, Finland och Danmark anslöt kort därefter och sedan 2000 utgör Norden en gemensam elmarknad. Avregleringen skedde inte…
IFN 1939–2019 – 80 år av ekonomisk forskning
Henrik Jordahl
Näringslivsrelevans är en ledstjärna för IFN. Forskningen bör behandla de möjligheter och problem som landets företag står inför. Därmed hamnar tjänstesektorn i fokus. Liksom i andra postindustriella länder…
IFN 1939–2019 – 80 år av ekonomisk forskning
Niclas Berggren
När Institutet för Näringslivsforskning var 74 år gammalt, 2013, startades forskningsprogrammet Institutionernas ekonomi. Nu har det gått sex år, och det passar bra att i samband med institutets 80-årsjubileum skildra…
Ekonomisk Debatt
Malin Gardberg
Många valutor, i synnerhet från länder med negativa utländska nettotillgångar, tenderar att försvagas kraftigt vid osäkerhet på den internationella finansmarknaden. Det finns dock väldigt lite forskning om hur olika…
Ekonomisk Debatt
Andreas Bergh
En genomläsning av avsnitten om samhällsekonomi i sex böcker i samhällskunskap för gymnasiet avslöjar stora skillnader mellan olika läroböcker. Böckerna brister bl a i hur samhällsekonomi förklaras, i…
IFN 1939–2019 – 80 år av ekonomisk forskning
Joacim Tåg
Svensk ekonomi är sedan länge i hög grad internationellt integrerad. Utvecklingen har accentuerats som ett resultat av den globaliseringsprocess som tog fart i Sverige efter den ekonomiska krisen i början av 1990-talet. Svenska företag har…
IFN 1939–2019 – 80 år av ekonomisk forskning
Magnus Henrekson
Institutet för Näringslivsforskning (IFN) såg dagens ljus den 1 februari 1939. Enligt stiftelsens stadgar är uppgiften att ”bedriva forskning rörande de ekonomiska och sociala förhållanden som är av betydelse för…
Swedish Economic Forum Report 2019: Entreprenörskapsutbildning – går det att lära ut entreprenörskap?
Niklas Elert och Rasmus Rahm
Sedan den första kursen inom entreprenörskap gavs för omkring 70 år sedan i USA har entreprenörskapsutbildningar vuxit kraftigt i antal och omfång. Orsaken till tillväxten är att den här sortens utbildning kommit att…
SNS Analys nr 60
Sebastian Escobar
Den svenska arvsskatten avskaffades 2004. Det fanns en rad problem med skatten och den inbringade förhållandevis små intäkter. Det konstaterar forskaren Sebastian Escobar-Jansson som, i den här studien för SNS, undersöker vilka…
Uppdragsforskningsrapport 2019:3
Lars Persson och Pehr-Johan Norbäck
Ny forskning i USA indikerar att korsägandet av konkurrerande företag av institutionella investerare kan ha konkurrensbegränsande effekter även när det gäller minoritetsinnehav. Nya studier av konkurrenseffekter av institutionellt…
Ekonomisk Debatt
Erik Lundin
Denna artikel undersöker hur privatiseringar av svenska eldistributionsnät påverkat arbetskostnader och pris. Analysen fokuserar på utvecklingen under åren 2000–11 i kommunala elnät som blivit uppköpta av privata…
Ekonomisk Debatt
Andreas Bergh och Gissur Ó Erlingsson
Svenska kommuner står inför stora ekonomiska och befolkningsmässiga utmaningar. Det är både begripligt och motiverat att de gör vad de kan för att bedriva lokal tillväxtpolitik och åstadkomma näringslivsutveckling.…
Özge Öner
I denna policysammanfattning summeras resultaten av ett antal studier som jag genomfört, de flesta tillsammans med medförfattare. Min forskning behandlar vilka geografiska aspekter som är avgörande för mindre företag. Forskningen har ett…
Ekonomisk Debatt
Simon Ek och Magnus Henrekson
Vi studerar i vilken utsträckning nationalekonomer som publicerar i de fem högst rankade tidskrifterna (topp fem) gör detta återkommande och var de är verksamma. Andelen författare från USA och som redan publicerat i topp fem…
Ekonomisk Debatt
Martin Andersson, Pontus Braunerhjelm, Frédéric Delmar, Annika Rickne, Mikael Stenkula, Karin Thorburn och Karl Wennberg
Denna artikel presenterar 2019 års pristagare av Global Award for Entrepreneurship Research – Boyan Jovanovic – och vilka bidrag han har gjort inom entreprenörskapsforskningen. Även om Jovanovic är en välkänd och…
Briefing Paper #22
Andreas Bergh
Januariavtalet mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna lovar att arbetslöshetsförsäkringen ska reformeras i linje med en flexicuritymodell. I den här rapporten går Andreas Bergh igenom forskning om vilken typ av reformer som…
Briefing Paper #23
Gabriel Heller Sahlgren
Den här rapporten ämnar nyansera debatten om teknik i skolan genom att analysera vad den mest rigorösa forskningen idag kan fastställa om vad som fungerar och vad som inte fungerar för att höja elevers kunskaper.
Entreprenörskap för en levande landsbygd
Niklas Elert och Rasmus Rahm
Kapitlet handlar om entreprenörskapsutbildningar i OECD-länder och deras roll i att främja entreprenörskap, både vad gäller kortsiktiga utfall som attityder och intentioner och långsiktiga utfall som nyföretagande och…
Entreprenörskap för en levande landsbygd
Martin Andersson och Johan P. Larsson
Forskning visar att entreprenörskap till viss del kan förklaras av sociala faktorer, såsom andra människors uppfattningar och attityder och annan indirekt påverkan via sociala nätverk.
Skolans konflikter: vad varje lärare bör veta
Johan Wennström
Detta kapitel argumenterar för att enskilda lärare behöver hitta ett sätt att förhålla sig till i det korsdrag som flera olika aktörers viljor och intressen skapar i skolan, och som i värsta fall kan leda till att lärare…
Ekonomisk Debatt
Mikael Stenkula
Denna artikel beskriver översiktligt hur dagens moderna inkomstskattesystem växt fram i Sverige. 1900-talet kantas av en intressant historia vad gäller inkomstskattens tillkomst och utveckling långt innan ”århundradets…
Ekonomisk Debatt
Åsa Hansson
Det svenska skattesystemet står inför en rad utmaningar, både inhemska och internationella, och behöver reformeras för att möta dessa. Mycket har hänt sedan århundradets skattereform i början av 1990-talet när det…
Ekonomisk Debatt
Spencer Bastani och Daniel Waldenström
Vi använder en nyligen genomförd attitydundersökning för att undersöka sambandet mellan individers stöd för olika skatter och olika bakgrundsvariabler. Resultaten visar på en del intressanta mönster avseende inkomst och…
Dany Kessel och Elisabet Olme
Debatten om det fria skolvalet är ständigt aktuell. Oavsett hur de politiska diskussionerna förs kan ett skolvalssystem som inte uppdateras och förbättras på sikt undergräva legitimiteten för valfrihetsystemen inom…
Gabriel Heller Sahlgren och Henrik Jordahl
Rapporten går igenom modern forskning om vilken effekt humankapital, mätt med kunskapsresultat i internationella mätningar, har på tillväxt. Det visar sig att resultaten i internationella kunskapsmätningar har mycket stor betydelse…
Roger Svensson
Tack vare ökad frihet och marknadsliberala reformer har kunskap, teknologi och innovationer varit avgörande faktorer för tillväxt och välstånd ända sedan andra halvan av 1800-talet.
Ekonomisk Debatt
Roger Svensson
Styr- och resursutredningen (STRUT) har lagt fram förslag för att främja kvalitet och styrning av forskning och utbildning vid statliga lärosäten. Man föreslår bl a utökade direkta forskningsanslag på…
Gabriel Heller Sahlgren
Den här rapporten diskuterar vikten av kvalitetsmått som baseras på förädlingsvärden – skolors och lärares bidrag till elevernas inlärning och andra relevanta utfall – samt hur sådana mått skulle kunna…
Kvartal
Johan Wennström
Som enskild lärare behöver du hitta ett sätt att förhålla dig till det korsdrag som flera olika aktörers viljor och intressen skapar i skolan, och som driver lärare mot att överge kunskapsförmedling som mål.…
Ekonomisk Debatt
Joakim Jansson och Björn Tyrefors
Det är troligt att företag agerar innan en lagstiftning träder i kraft. Om hänsyn inte tas till förväntningseffekterna kan en felaktig effekt av lagen skattas. Vi visar att förväntningseffekterna av en kvoteringslag…
Ekonomisk Debatt
Mats Hammarstedt och Chizheng Miao
Utrikes födda företagare spelar en viktig roll för integration av andra utrikes födda på arbetsmarknaden. Vi visar att företag som ägs av utrikes födda personer i hög grad anställer andra utrikes födda personer.…
EU och nationalstatens återkomst. Europaperspektiv 2019
Magnus Henrekson, Tino Sanandaji och Özge Öner
En av de mest omdebatterade och fundamentala frågorna inom Europeiska unionen (EU) är vilken grad av federalism som är lämplig och vad som bör beslutas på EU-nivån respektive på nationell nivå i de 28…