Reformatorn – om Carl Bildt med fokus på åren som statsminister
Andreas Bergh
Välfärdsstatens framtid är ett återkommande tema i både samhällsvetenskaplig forskning och i den politiska debatten. Sverige har under lång tid spelat en central roll i denna diskussion, men på olika sätt: Vi har…
Swedish Economic Forum Report 2020: Svensk konkurrenskraft – Hur kan Sverige säkerställa ett långsiktigt välstånd?
Martin Andersson och Enrico Deiaco
Svensk ekonomi påverkas i stor utstäckning av hur globala värdekedjor organiseras, hur de förändras över tid och tillika förändringar i de faktorer som styr och påverkar strategiska beslut gällande var i…
Ekonomisk Debatt
Mårten Blix och Anders Morin
Riksdagen har i flera omgångar under 2020 beslutat om extra pengar till kommunerna för att hantera effekterna av coronakrisen. En statlig budgetförstärkning till kommunerna är en självklarhet i det besvärliga läge som Sverige…
Gabriel Heller Sahlgren
Sedan friskolereformen genomfördes 1992 har debatten kring dess effekter varit intensiv. Under den senaste tiden har ett nytt perspektiv i frågan om fristående och kommunala skolors relativa finansiering blivit allt viktigare. Medan vissa hävdar…
Statsvetenskaplig Tidskrift
Erik Vestin och Richard Öhrvall
Ett presidentval i USA är en politisk händelse av stor dignitet och med betydande konsekvenser, även utanför landets gränser. Det är därför inte förvånande att många vill veta utfallet långt innan…
SNS Analys nr 65
Dagmar Müller
Det minskade antalet sommarjobb i den privata sektorn i år kan få långsiktiga konsekvenser för unga som är på väg ut i arbetslivet. Sommarjobb och extrajobb under gymnasiet är en viktig språngbräda in på…
Ekonomisk Debatt
Roger Svensson
Offentliga FoU-stöd till näringslivet kan antingen allokeras via direktfinansiering eller skatteincitament. Båda instrumenten har sina för- och nackdelar, men direkta stöd har höga byråkratiska kostnader. I dag går…
En perfekt plats – Rapport från forskningsprogrammet Framtidens fysiska mötesplats
Özge Öner
En stad kan inte göras mer attraktiv genom experimentell investering av offentliga medel i megaprojekt som operahus och idrottsarenor. Städerna skapas och konsumeras av de människor som arbetar och bor där. Ödmjukhet för vad en stad…
Ekonomisk Debatt
Roger Svensson
Under ekonomiska depressioner med hög arbetslöshet är det viktigt att stimulera efterfrågan och den privata konsumtionen. Traditionellt har detta skett genom att staten lånar pengar och bedriver expansiv finanspolitik. I denna artikel…
Martin Andersson och Joakim Wernberg
Likvärdig skola – En ödesfråga för Sverige
Magnus Henrekson
Sveriges framgång under 1900-talet skapades av människor som gått i en skola byggd på en traditionell kunskapssyn. Dagens skola vilar tvärtom på postmoderna idéer som starkt ifrågasätter att det finns sann och…
Omstartskommissionen - Idéer för ett starkare Sverige
Åsa Hansson
Skatter spelar en viktig roll för omstarten av Sverige. Skattesystemet behöver reformeras så att det blir enklare och effektivare än dagens och därmed uppmuntrar till ansträngning och ökad produktivitet, stimulerar…
Omstartskommissionen - Idéer för ett starkare Sverige
Lars Calmfors
Tidigare räknade många med att en snabb ekonomisk återstart skulle bli möjlig. En mer realistisk prognos är att den akuta krisfasen följs av en övergångsfas på 1–2 år med fortsatt starkt…
Kvartal
Mårten Blix och Nasim Farrokhnia
Hälsokostnaderna för pandemin ökar dramatiskt för varje dag som går. Pandemin tvingar fram nya digitala lösningar i allt snabbare takt, och en fortsatt digitalisering av vården kan skapa förutsättningar att i realtid…
SNS Analys nr 64
Martin Fischer, Martin Karlsson och Therese Nilsson
Forskarna använder ett unikt historisk datamaterial för att studera effekterna av två skolreformer som genomfördes i Sverige för 70-80 år sedan. Den ena reformen ökade undervisningstiden genom att förlänga skolans…
Gabriel Heller Sahlgren
1990-talets skolvalsreformer har debatterats häftigt ända sedan de genomfördes. Kritiken mot reformerna har framför allt kommit från politiker och debattörer till vänster på den politiska skalan, men på senare tid har…
Ekonomisk Debatt
Daniel Waldenström
Denna artikel beskriver Sveriges ekonomiska ojämlikhet och dess utveckling på senare tid. Huvudbudskapet är att Sverige är ett av världens ekonomiskt jämlikaste länder nästan oavsett hur man mäter.…
Rapport 2020:4epa
Per Skedinger
EU:s roll är viktigare när det gäller jämförelser och utbyten av erfarenheter, anser Per Skedinger. I rapporten visar Per Skedinger vad kommissionen vill uppnå med EU-reglering av minimilöner, hur de olika minimilönesystemen i…
Ekonomisk Debatt
Olle Hammar
Har inkomst- och löneskillnaderna i världen ökat eller minskat sedan 1970-talet? I den här artikeln redogör jag för vad den senaste forskningen har att säga om den ekonomiska ojämlikheten på global nivå. Jag…
Ekonomisk Debatt
Magnus Henrekson och Hedda Nielsen
Vi studerar samtliga 145 artiklar publicerade i de fem topprankade tidskrifterna sedan 1989 med minst en författare med svensk huvudaffiliering. 102 Sverigebaserade forskare publicerade åtminstone en gång i dessa tidskrifter under perioden. Under…
Ekonomisk Debatt
Henrik Horn och Pehr-Johan Norbäck
Sveriges investeringsskyddsavtal behöver moderniseras. Sverige har drygt 50 bilaterala avtal och Sverige ingår också i det sektorspecifika Energistadgefördraget. Avtalen skyddar investeringar mellan partnerländerna mot förluster…
Ekonomisk Debatt
Lina Aldén och Mats Hammarstedt
Vi presenterar resultaten från en enkätstudie i vilken kvinnliga företagare födda i Mellanöstern eller Afrika fick svara på frågor om erfarenheter av att driva företag. Resultaten visar att dessa kvinnor ofta anställer…
EU och teknologiskiftet. Europaperspektiv 2020
Mårten Blix och Emil Bustos
I detta kapitel diskuterar vi hur ekonomiska drivkrafter från digitaliseringen kan ha långtgående effekter för länders möjlighet att beskatta. Det blir allt enklare och billigare att byta bort mänskligt arbete mot maskiner eller…
EU och teknologiskiftet. Europaperspektiv 2020
Fredrik Heyman, Pehr-Johan Norbäck och Lars Persson
Syftet med detta kapitel är att beskriva lärdomar från nationalekonomisk forskning som studerat den pågående digitaliseringsdrivna strukturomvandlingen av näringslivet och hur den påverkar olika arbetsmarknader. Utifrån…